StoryEditor

Ak chcete prácu v Poľsku, píšte žiadosť rukou

23.08.2006, 00:00

Od vstupu do Európskej únie Poľsko neuplatňuje voči novým členským krajinám prechodné obdobie. To znamená, že ani Slováci, ak chcú v Poľsku pracovať, nemusia žiadať o pracovné povolenie a majú voľný vstup na poľský trh práce.
Čo budete v Poľsku potrebovať?
Tak ako inde v Európe -- povolenie na pobyt. Občan Európskeho hospodárskeho priestoru môže vstúpiť na územie Poľska, ak je držiteľom platného pasu alebo iného dokladu potvrdzujúceho jeho identitu a občianstvo. Členovia jeho rodiny môžu tiež vstúpiť na územie Poľska, ak preukážu, že sú držiteľmi platného pasu a vstupného víza. Ak však takýto občan alebo člen jeho rodiny zostáva na území Poľska dlhšie ako tri mesiace, musí požiadať o povolenie na pobyt alebo dočasné povolenie na pobyt. Po príchode na územie Poľska si musí zaregistrovať adresu dočasného pobytu na príslušnom miestnom alebo okrskovom úrade kvôli dočasnému pobytu. Pobyt sa udeľuje buď krátkodobo na obdobie troch mesiacov až jedného roka alebo dlhodobo na päťročné obdobie. Po uplynutí päťročnej lehoty môžete požiadať o opätovné udelenie povolenia na ďalších päť rokov. Povoľovací proces trvá od dvoch týždňov až do jedného mesiaca.
V liste buďte osobní
V Poľsku začína proces uchádzania sa o zamestnanie zvyčajne oboznámením sa s kandidátovým životopisom a motivačným listom. Životopis má rozsah jednej až dvoch strán A4. Obsahuje osobné údaje, niekedy aj fotografiu, údaje o vzdelaní, zoznam predošlých zamestnaní, zručnosti, záujmy a podobné informácie o uchádzačovi. Na konci životopisu dáva uchádzač povolenie na spracovanie jeho osobných údajov.
Popri curriculum vitae je ďalším dôležitým dokumentom sprievodný list, ktorý objasňuje dôvody, prečo sa uchádzač zaujíma práve o špecifikovanú pracovnú pozíciu. Tento list má osobnejší charakter ako životopis. Ako nepísané pravidlo platí, že má mať rozsah jeden list A4 a má byť podpísaný rukou.
Práca a dane
Pracovný čas by nemal byť dlhší ako osem hodín za deň, štyridsať hodín za päť pracovných dní. Zamestnanec smie odpracovať maximálne stopäťdesiat hodín nadčasov v kalendárnom roku. Mzda za prácu musí zodpovedať typu práce a kvalifikácii potrebnej na jej výkon a taktiež s kvalitou odvedenej práce. Mzda je vyplácaná najmenej raz mesačne v dohodnutom termíne. Minimálna mzda zamestnanca pracujúceho na plný pracovný úväzok je od tohto roka 899,10 zlotého (1 PLN je približne 9,67 Sk). Poľský daňový systém má tri sadzby dane z príjmov -- 19, 30 a 40 percent.
Pripravené v spolupráci s EURES

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 00:03