StoryEditor

ECB nebude nasledovať Fed

19.04.2005, 00:00
ECB nebude nasledovať Fed, úroková sadzba v eurozóne ostane ešte dlho bez zmeny

Čoraz viac ekonómov je presvedčených, že Európska centrálna banka (ECB) v tomto roku nepristúpi na zmenu kľúčovej úrokovej sadzby. ECB drží úrokovú sadzbu na nezmenenej 2-percentnej úrovni už 22 mesiacov a slabé hospodárske výsledky eurozóny nasvedčujú, že tam ostane ešte niekoľko mesiacov.
Už dlhší čas trhy očakávajú, že banka pristúpi na zvýšenie sadzby a bude tak nasledovať americkú Federal Reserve, ktorá v minulom roku začala postupne zvyšovať úroky z historického minima. Urobila tak zatiaľ sedemkrát a očakáva sa jej ďalšie zvyšovanie približne o 1 percentuálny bod na úroveň, ktorú dnes experti považujú za neutrálnu. Vývoj hospodárskych ukazovateľov je však v USA v súčasnosti podstatne priaznivejší.
Vyhliadky eurozóny sú zmiešané. HDP v prvom štvrťroku, ktorý Európska komisia zverejní budúci mesiac, by mal dosiahnuť o niečo vyššiu úroveň ako v posledných troch mesiacoch roku 2004, keď rástla eurozóna iba o 0,2 percenta.
V súvislosti s chabým ekonomickým rastom sa objavili aj špekulácie, že by ECB znížila sadzbu. V podobnom duchu sa vyjadril aj Medzinárodný menový fond, ktorý vyhlásil, že banka by mala ponechať možnosť zníženia úrokov otvorenú, uviedla agentúra TASR. Takúto možnosť však jasne vylúčil Jean-Claude Trichet, guvernér ECB. "Naša pozícia je veľmi, veľmi jasná. Zníženie sadzieb nie je možnosťou," povedal vo Washingtone po stretnutí skupiny G7. "Považujeme súčasnú úroveň za vhodnú a v línii s našimi analýzami, podľa ktorých neexistuje rastúci tlak brániaci nám v zaistení cenovej stability, čo je naším cieľom," dodal Trichet.
Proti možnému poklesu úrokovej sadzby jasne hovorí aj inflačný vývoj. Medziročný rast cien dosiahol v marci úroveň 2,1 percenta, za samotný marec bol rast 0,7 percenta, čo je podľa Eurostatu najrýchlejší mesačný nárast cien v niekoľkoročnej histórii eura. Pod prudký nárast sa podpísala najmä drahá ropa, ktorá do vývoja konečných cien zasiahla vo väčšej miere ako očakávali analytici. Medziročná inflácia je teda tesne nad 2-percentným inflačným cieľom stanoveným ECB ako strop cenovej stability. "ECB bude pri rozhodovaní o úrokových sadzbách sledovať najmä vývoj cien ropy a vyhliadky pre ekonomický rast," uviedol Mário Blaščák, analytik Ľudovej banky. Podľa neho pristúpi ECB na zvýšenie úrokovej miery v poslednom kvartáli tohto roku. Bank of America zmenila podľa Financial Times predpoveď o zmene sadzby zo septembra na december. Spoločnosť Lehman Brothers zasa očakáva nárast už v júli, keď argumentuje tým, že ECB bude optimistickejšie ako ostatní interpretovať vyhliadky o vývoji ekonomiky a čoraz viac sa bude obávať nárastu peňažnej zásoby.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 16:33