StoryEditor

Pitie je staré ako ľudské dejiny

29.12.2003, 23:00
Autor:
TASRTASR

Nápoje sprevádzajú ľudstvo od čias evolučných zmien primátov, keď si Homo sapiens uvedomil smäd. Po tom, čo mu na jeho uhasenie už nestačila voda, začal skúmať, čím ju nahradiť. Nikto však nevie, kedy našim predkom skyslo ovocie vrátane hrozna na mušt a zrodilo sa víno a kedy sa mu nápoje pri varení premenili na alkohol.
Pitie alkoholizovaných nápojov na území Slovenska skúmajú seriózne vedecké práce etnografov, sociológov i politológov, pretože vo svojej podstate zahŕňalo v sebe aj funkciu náboženskú, sociálnu a politickú. Aj dnešné posedenia nad čašami lahodných nápojov vyúsťujú do debát, o ktorých však často na druhý deň už nikto presne nevie, ako sa skončili. Vedci sa sporia, či vinič na Slovensko priniesli Rimania pri kolonizácii Panónie v 4. storočí n. l., pretože prvá písomná zmienka napríklad o Tokajskej oblasti pochádza až z listiny približne z roku 1067. Východoslovenskí pivári sa pri velebení svojho moku môžu oprieť o historický prameň dokazujúci, že cisterciánsky rád v Bardejove pestoval už vyšľachtený kultivátor chmeľu na varenie piva. Šarišská šľachta v roku 1574 zakázala svojim poddaným variť a čapovať pivo. Svojím výnosom z roku 1592 zakazovala pálenie pálenky zo žita, čo sa však minulo účinkom, preto túto činnosť už v roku 1640 zdanila.
Históriu pitia na Slovensku dokumentujú aj zápisy nemeckých kolonistov, pričom sa spomína aj právna kniha mesta Spišské Podhradie z roku 1628 s odkazom na príkaz, že členovia súdneho grémia môžu prijať iba menšie pozornosti ako obyčajné vína a nápoje, ak ich ihneď skonzumujú. Pitie nápojov počas súdneho rokovania sa neodporúčalo. Za zlatý vek nadmerného pitia považujú historici 16. storočie. Preto sa už v roku 1512 objavilo nariadenie ríšskeho snemu o nemravnosti pitia, pričom aj Martin Luther sa sťažoval, že za zlú povesť u cudzích národov môžu Nemci ďakovať nesmiernemu obžerstvu a pijanstvu.
Spoločne s rozmáhajúcim sa pitím alkoholických nápojov vznikali aj spolky miernosti. Už stredoveký panovník Fridrich III. zaviedol rád zdržanlivosti, no podľa historických prameňov nemali tieto snahy dlhé trvanie. Protialkoholické hnutie vzniklo na konci 18. storočia pravdepodobne ako prvé na území Anglicka, neskôr Švédska a Severnej Ameriky, prvé prohibičné zákony vznikli v USA a vo Švédsku už v polovici 19. storočia, no pre nepochopenie verejnosti zapadli do zabudnutia. Ústredný spolok zakladateľov spolkov miernosti v Uhorsku vznikol na fare vo Veselom pri Piešťanoch v roku 1847, ktorého petíciu na zákaz pitia alkoholických nápojov uhorský snem nestačil pre revolučné pohyby vôbec prerokovať.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 12:57