StoryEditor

Finančný trh vzrástol o štvrtinu

20.07.2006, 00:00
Autor:
SITASITA
Inštitúcie finančného trhu ku koncu minulého roka spravovali majetok za 1,697 bilióna korún. Finančný trh podľa analýzy Národnej banky Slovenska (NBS) v porovnaní s rokom 2004 vzrástol o takmer 23 percent. Dominantné postavenie si udržal bankový sektor.

Banky s najväčším prírastkom aktív
Bankový sektor zaznamenal v minulom roku najvyšší, približne pätinový medziročný prírastok aktív. Banky ku koncu roka mali aktíva vo výške 1,4 bilióna korún, čo je 83 percent aktív a spravovaného majetku finančného sektora. Napriek tomu ich podiel na aktívach finančného sektora mierne poklesol, a to približne o dve percentá.
Významné postavenie bankového sektora je podľa centrálnej banky dané historickým vývojom, keď banky vystupovali ako hlavný finančný sprostredkovateľ. Model založený na dominantnom postavení bankového sektora je typický pre väčšinu európskych ekonomík. Naopak v Spojených štátoch dominuje priame finančné sprostredkovanie, keď klienti získavajú zdroje alebo investujú priamo na finančných trhoch.
Druhou najvýznamnejšou zložkou finančného sektora boli podľa správy NBS poisťovne. Vlani spravovali majetok za 123 miliárd korún, čo je medziročný nárast o 17 percent.

Záujem o fondy rastie
V posledných rokoch rastie význam kolektívneho investovania prostredníctvom podielových fondov. Kým v roku 2004 bol ich podiel na finančnom sektore 5,3 percent, vlani to bolo už 7,4 percenta. Čistá hodnota majetku v otvorených podielových fondoch predávaných na Slovensku vzrástla o 78 percent na 126 miliárd korún. Podľa NBS sa pod to podpísali nízke úrokové sadzby na finančných trhoch a snaha klientov o vyššie zúročenie voľných peňazí prostredníctvom rizikovejších investícií.
Pomerne malý podiel spravovaného majetku približne vo výške jedného percenta majú na slovenskom finančnom trhu obchodníci s cennými papiermi, ktorí nie sú bankami.

DSS majú veľký potenciál
Majetok spravovaný dôchodkovými správcovskými spoločnosťami (DSS) mal najmenší podiel na slovenskom finančnom trhu, keďže je to nový typ podnikania. "Dynamika rastu majetku v týchto spoločnostiach je vysoká a v najbližších rokoch môžeme očakávať zvýšenie ich podielu," uvádza sa v správe. V roku 2005 tvorili necelé percento z objemu spravovaného majetku sektora. V roku 2005 začali DSS len zhromažďovať prvé príspevky na dôchodkové účty. Ku koncu roka spravovali už deväť miliárd korún. Väčšina sporiteľov si zvolila rizikovejšie fondy s vyšším predpokladaným zhodnotením v dlhodobom horizonte.

Podiel sektorov na finančnom trhu (rok 2005)
banky 82,8
poisťovne 7,3
podielové fondy 7,3
ocp 1
dss 0,5
dds 1,1
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 02:45