StoryEditor

Perikles pomôže aj nám

16.05.2007, 00:00

Pôvodné obavy, že eurobankovky sa budú veľmi falšovať, sa nenaplnili. S ich falzifikátmi sa stretávame menej často ako pri pôvodných menách štátov, ktoré prešli na euro. Podľa správy Európskeho parlamentu euro pred falšovaním chráni program Perikles. Program bol spustený 17. decembra 2001 s cieľom podporovať opatrenia členských štátov, ako už aj existujúcich programov, na boj proti falšovaniu eurobankoviek. Medzi takéto iniciatívy patria rôzne školenia, stretnutia či konferencie expertov. Europoslanci ešte vlani schválili, že Perikles sa predĺži do roku 2013 a pomôže teda aj Slovensku ochrániť novú menu pred falšovaním.
Podľa štatistiky pri viac než 9 miliardách eurobankoviek v obehu, sa v prvej polovici minulého roka našlo a stiahlo z obehu približne 300-tisíc falzifikátov. Najčastejšie sa falšujú bankovky v hodnote 20 a 50 eur, ktoré tvoria až 80 percent všetkých falošných eurobankoviek. Miera falšovania tak aj vďaka programu Perikles zostáva už druhý rok na rovnakej úrovni.
Na opatrenia proti falšovaniu eura v rámci programu Perikles Európsky parlament schválil do roku 2013 až 7 miliónov eur.
Okrem programu Perikles existujú aj iné opatrenia proti falšovaniu eurobankoviek na národnej či európskej úrovni. Eurosystém, ktorý pozostáva z Európskej centrálnej banky a 12 národných centrálnych bánk eurozóny, je synonymom pre úzku spoluprácu týchto inštitúcii s Europolom, Európskou komisiou, Interpolom a policajnými predstaviteľmi členských štátov.
Ochranné prvky
Eurobankovky sa vyrábajú sofistikovanou tlačiarenskou technológiou, čo ich falšovanie podstatne sťažuje. Obsahujú tiež množstvo vytlačených bezpečnostných znakov, ktoré pomáhajú rozlíšiť falošné bankovky od pravých aj bez použitia špeciálneho vybavenia. Bezpečnostné prvky nájdete ľahko -- stačí vziať bankovku do ruky a jemne ňou pootočiť.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 13:35