StoryEditor

Hendikepovaní majú nárok na viaceré príspevky od štátu. Ktoré sú to?

22.11.2021, 14:00
Rezort práce navrhuje 16 zmien pri finančnej kompenzácii ťažko zdravotne postihnutých osôb. Ak zákon prejde, platiť bude od budúceho roka. Dnes sú stále nastavené tieto pravidlá.

1. Osobná asistencia

Podmienky: Príspevok sa poskytuje ťažko zdravotne postihnutej osobe, ktorá je podľa posudku odkázaná na osobnú asistenciu, ak sa asistencia vykonáva pri stanovených činnostiach alebo ak úrad práce vydá rozhodnutie o priznaní príspevku a to nadobudne právoplatnosť.

Výška príspevku: Počet hodín asistencie sa určuje na obdobie kalendárneho roka a je najviac 7 300 hodín ročne, pričom sadzba za jednu hodinu je 4,82 eura.

Povinnosti: Predložiť vyhotovenie zmluvy o výkone asistencie, oznámiť zánik právneho vzťahu o výkone asistencie a predložiť dodatok o zmene k zmluve o výkone starostlivosti do ôsmich dní, oznámiť zánik právneho vzťahu rovnako do ôsmich dní, predložiť výkaz o odpracovaných hodinách asistencie za každý kalendárny mesiac, predložiť potvrdenie o vyplatených odmenách asistentovi najneskôr do piateho dňa nasledujúceho kalendárneho mesiaca, do ôsmich dní nahlásiť zmeny v skutočnostiach rozhodujúcich na trvanie nároku, poskytnúť súčinnosť pri kontrole kvality a rozsahu asistencie.

2. Úprava pomôcky

Podmienky: Príspevok sa poskytuje osobe ŤZP, ktorá je podľa posudku odkázaná na pomôcku alebo úpravu pomôcky, ak sa neposkytuje ani nepožičiava na základe zdravotného poistenia s výnimkou druhého mechanického či elektrického vozíka a druhého načúvacieho aparátu, alebo ak úrad práce vydá rozhodnutie o priznaní príspevku a to nadobudne právoplatnosť.

Výška príspevku: Výška príspevku je najviac 8 630,42 eura.

Povinnosti: Osoba, ktorá poberá príspevok, si musí zakúpiť pomôcku, dať ju upraviť alebo absolvovať výcvik do troch mesiacov odo dňa jeho poskytnutia, predložiť potvrdenie o skutočnosti, že si nemôže dať opraviť pomôcku z dôvodu na strane osoby, ktorá vyrába, predáva alebo upravuje pomôcky, alebo vykonáva výcvik používania pomôcky, preukázať skutočnosti rozhodujúce na priznanie príspevku, písomne do ôsmich dní oznámiť zmeny v sku...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-11-30 23:00:00 - Feat.: - Title: Vláda ohlásila pomoc s hypotékami. V akej forme a kto má na ňu nárok? 02 - Modified: 2023-10-03 09:30:00 - Feat.: - Title: Grónky žiadajú od Dánska peniaze za porušenie ľudských práv. Bez súhlasu im zaviedli vnútromaternicové telieska 03 - Modified: 2023-09-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Studňu môže mať každý, ak splní podmienky. Aké sú a prečo sa neodporúča na dvore žumpa? 04 - Modified: 2023-08-18 11:39:32 - Feat.: - Title: Ceny energií: Vláda samosprávy nepotešila. Kompenzácie za viac než sto miliónov im nevyplatí 05 - Modified: 2023-08-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Dotácia na rekonštrukciu domov: ako ju získať, koľko dostanete a kto má na ňu nárok?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 09:43