StoryEditor

Oddych pomáha práci

13.12.2006, 23:00

Počas hektického záveru roka väčšina z nás žije v očakávaní sviatkov a s tým spojených dovoleniek. Nielen lekári či biológovia vedia, že každý, kto pracuje, si potrebuje aj adekvátne oddýchnuť. Takýto životný štýl pomáha nielen samotnému človeku, ale aj jeho zamestnávateľovi.

Oddýchnutí pracujú lepšie
"Zamestnanci by mali mať vytvorenú rovnováhu medzi pracovným časom a časom oddychu a regenerácie psychických aj fyzických síl. Absencia rovnováhy môže znížiť ich výkony, lebo unavený človek väčšinou myslí pesimistickejšie, je menej kreatívny a má tiež zníženú pohotovosť reakcií. To môže byť obzvlášť nebezpečné napríklad v chemickej výrobe," hovorí riaditeľka ľudských zdrojov bratislavskej spoločnosti Slovnaft Tatiana Orglerová.
Nedostatok oddychu môže, ako dopĺňa viceprezident pre ľudské zdroje spoločnosti U.S. Steel Košice Miroslav Kiraľvarga, spôsobiť oslabenie organizmu či chorobu. Skúsenosti podľa neho potvrdzujú, že odpočinutí zamestnanci sa púšťajú do práce s novým elánom a sú výkonnejší. Vedia sa okrem iného lepšie sústrediť, čo -- ako pokračuje -- znamená kvalitnejšiu prácu, menej zmätkov a, samozrejme, i úrazov.
"Ak sa pozrieme napríklad na našich medicínskych reprezentantov, tak u nich sú tieto skutočnosti aj z hľadiska bezpečnosti naozaj dôležité. Každý deň totiž najazdia stovky kilometrov," pridáva sa manažérka pre ľudské zdroje farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca Mária Garayová.
Dôležité pre firmy je poznať aj priority zamestnancov. V košických železiarňach zisťujú záujem ľudí prieskumom spokojnosti, ale aj formou porád, stretnutí so zamestnancami, prostredníctvom časopisu Ocele východu.

Dovolenka má slúžiť na oddych
"Zastávam názor, že zamestnanec aj zamestnávateľ by mali dodržiavať Zákonník práce, a to aj v časti týkajúcej sa čerpania dovolenky. V prípade, že pracovník čerpá dovolenku v niekoľkých častiach počas roka, aspoň jedna by mala trvať najmenej dva týždne. Dovolenka by sa nemala využívať na ďalšiu prácu pre iný subjekt či namiesto čerpania práceneschopnosti," hovorí Orglerová.
Aj podľa Kiraľvargu je dôležité, aby ľudia dovolenku skutočne využívali na relaxáciu a regeneráciu síl. "Človek potrebuje ,vypnúť', odísť zo sveta každodennej práce, zmeniť stereotypy a predpísané algoritmy. Zamestnávateľ je povinný mu to v súlade so zákonom umožniť," vysvetľuje.

Recept? More, les, ticho
A ako odpočívajú sami predstavitelia firiem? V rámci bežného pracovného obdobia Kiraľvarga preferuje trávenie času s rodinou, drobné práce v záhrade, pobyt v prírode. Pravidelne hráva hokej, občas tenis alebo jazdí na bicykli. "Cez dovolenku, hoci je to ťažké, mám najradšej, keď môžem úplne vypnúť s rodinou pri vode. Najviac mi pomáha pobyt v prírode, v lese, ticho," prezrádza.
Počas posledných piatich rokov sa Orglerová podľa vlastných slov musela naučiť dôsledne plánovať svoje súkromné dovolenky. Trávi ich v lete pri mori a v zime na lyžiach. "Počas pracovného týždňa relaxujem šoférovaním do práce a z práce, čo je denne dvesto kilometrov. Pri rádiu sa pokúšam aj o spev a ešte že ma pri tom nikto nepočuje," dodáva s úsmevom.
V priebehu bežného pracovného obdobia má Garayová rada víkendové prechádzky v lese. A dovolenka? S ňou sa spájajú najmä tri slová: more, pláž, dostatok spánku.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 14:06