StoryEditor

VISA a MasterCard čelia ďalším žalobám

28.08.2003, 00:00
Spoločnosti Visa a MasterCard, ktoré sa dohodli s Wal-Mart Stories na mimosúdnom vyrovnaní za 3 miliardy dolárov čelia ďalším žalobám.

Advokáti amerických obchodných spoločností, ktoré prinútili platobné systémy MasterCard a Visa dohodnúť sa mimosúdne a zaplatiť 3 mld. USD, vystavili účet pre svojich klientov. Advokáti si nepýtajú za služby málo -- iba 558 mil. USD.
Súdny proces, ktorý iniciovali americké supermarkety na čele so spoločnosťou Wal-Mart Stores, pokračoval takmer sedem rokov. V máji 2003 pred samotným začiatkom súdneho procesu MastedCard a potom aj VISA sa mimosúdne dohodli so žalujúcimi. MasterCard súhlasil zaplatiť 1 mld. USD a VISA 2 mld. USD. Okrem toho oba platobné systémy prisľúbili zaviesť zmeny do systému výberu komisionárskych poplatkov za obsluhu úverových kariet.
Podľa tvrdenia obchodníkov v dôsledku boja na trhu úverových kariet, ktorý sa začal pred desiatimi rokmi, VISA a MasterCard začali na nich tlačiť, aby donútili prijímať platobné karty oboch systémov, a nie karty konkurentov. Ukázalo sa, že úverové karty VISA a MasterCard majú vyššie poplatky. Obchodníci museli prenášať náklady na obsluhu platobných systémov na zákazníkov. VISA a MasterCard hrozili, že prestanú spolupracovať s obchodmi tak, že obchody nebudú môcť prijímať ich karty. Platobné systémy tvrdili, že sa len pridržiavajú pravidla, podľa ktorého si vážia všetky karty, teda aj kreditné, ale aj debetné.
Advokáti majú za sebou veľa práce. Podľa tvrdenia právnickej firmy Constantine & Partners, ktorá viedla skupinu 30 právnických firiem zastupujúcich žalujúcich, pracovníci jej firmy počas sedem a pol roka viac ako polovicu pracovného času venovali riešeniu vzťahov medzi obchodníkmi a obchodnými sieťami. Počas vyšetrovania sa analyzovalo viac ako 400 písomných svedectiev, 5 miliónov dokladov a 54 expertných správ. Ak sudca, ktorý viedol spor, bude súhlasiť s honorárom, právnická firma Constantine & Partners získa asi polovicu sumy. Podľa hodnotenia profesora práva Eduarda Shermana z Tulane University, 558 mil. USD bude jedným z najväčších honorárov pre právnickú firmu, ktorá viedla obchodný spor.
Tento spor nie je jediným súdnym sporom, ktorému čelia firmy Visa a MasterCard. V najbližšom čase možno zaplatia až 0,5 mld. USD za to, že svojich amerických zákazníkov nedostatočne informovali o poplatkoch za prevod cudzej meny pri použití platobných kariet v zahraničí. Žaloba bola na nich podaná vo februári tohto roku. Tento problém v súčasnosti rieši súd v kalifornskom Oaklande. Jeho sudca Ronald M. Sabraw vo februári tohto roku v predbežnom rozhodnutí vyhovel žalobe proti spoločnostiam Visa International a MasterCard International. Konečný rozsudok hodlá vyniesť v najbližších týždňoch. Ak sudca potvrdí svoj názor, pre obe najväčšie siete tohto druhu na svete by to malo ďalekosiahle následky.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 19:22