StoryEditor

Začíname byť moderní

06.12.2006, 23:00

Aj napriek zvýšenej aktivite Slovensko v ústretovosti firiem k rodine stále zaostáva za okolitým svetom, je stále v štádiu "prvých lastovičiek". "Vysoká nezamestnanosť a prevaha ponuky pracovnej sily nenútili zamestnávateľov k rozvoju takýchto politík. Je to však otázka času, keď bez takejto politiky nebude možné napredovanie podnikania, pretože kvalitnú pracovnú silu odčerpá zahraničie alebo rodine ústretoví zamestnávatelia," hovorí Jarmila Filadelfiová z Inštitútu pre verejné otázky (IVO). Touto problematikou sa zaoberá už niekoľko rokov. Podieľala sa aj na príprave doterajších ročníkov súťaže Zamestnávateľ ústretový k rodine, ktorú organizuje rezort práce, sociálnych vecí a rodiny.
Situácia na Slovensku sa aj podľa Silvie Porubänovej z Inštitútu pre výskum práce a rodiny nepochybne mierne zlepšuje. Aj v tomto ohľade Slovensku pomohol oficiálny európsky kontext. "Tento typ správania a "spravovania" sa pomaly a dúfajme, že aj iste, stáva súčasťou a vizitkou firemnej kultúry, korektnosti, modernosti," hovorí.

Aj za málo peňazí
Prínosy prorodinnej politiky pre firmu sú podľa Filadelfiovej mnohostranné. Prejavujú sa tak na strane zamestnávateľa -- možno spomenúť aspoň jeho väčšiu konkurencieschopnosť, lepšie ekonomické výsledky, menej problémov, ako aj zamestnanca, ktorý sa stáva spokojnejším, má viac času pre rodinu, zažíva menej stresu. Plusy takéhoto prístupu, samozrejme, v konečnom dôsledku pocíti aj celá krajina.
A v akých odvetviach sú najväčšie posuny dopredu?
"Na základe mojich skúseností zo súťaže Zamestnávateľ ústretový k rodine môžem povedať, že aktívne v tejto oblasti sú počítačové a softvérové firmy, telekomunikačné odvetvie, ale nedá sa to len takto redukovať. Významné miesto patrí aj výrobným podnikom, hlavne ťažkému priemyslu či rozvodu elektriny," pokračuje Filadelfiová.
V posledných ročníkoch sa podľa nej do spomínanej súťaže zapájajú aj malé firmy, dokonca aj zamestnávatelia "nesúkromní", čiže verejná správa či samosprávy, ale aj mimovládne organizácie.
Ústretovosť k rodine podľa Filadelfiovej nie je finančne nákladnou aktivitou -- závisí od nastavenia opatrení. Pripravovaný Audit rodina a práca je jeden z prostriedkov, ktoré môžu pomôcť nájsť nielen optimálne, ale aj ekonomicky výhodné riešenia.
"Viac ako konkrétna "zmaterializovaná" podoba aktivít, čiže konkrétne benefity, často zaváži taký obyčajný ľudský prístup k človeku. Pocit, že si jeho prácu niekto váži. Ten povestný cukor, ktorý prakticky nič nestojí -- namiesto biča," dodáva hovorca Konfederácie odborových zväzov Ľubomír Čierny.

Nemálo bariér
O tom, či firma chce byť zodpovedná k rodine, podľa Filadelfiovej rozhoduje okrem iného morálny profil majiteľov firmy, ktorí neredukujú zamestnancov len na "výrobný prostriedok". "Na Slovensku s vysokou nezamestnanosťou je to zatiaľ hlavne tlak "osvietených" zahraničných investorov, čoraz viac však bude vystupovať do popredia ekonomická nutnosť a boj o pracovnú silu," dopĺňa.
Bariérami zavádzania prorodinných opatrení sú podľa Porubänovej nedostatok znalostí, ochoty, krátkodobosť uvažovania. Peter Guráň zo Slovenského strediska pre ľudské práva medzi bariéry zaraďuje aj snahu o rýchly zisk firiem, absenciu ich stratégií, vysokú nezamestnanosť s veľkou ponukou pracovných síl, ekonomicky neisté prostredie i málo informácií.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 10:31