StoryEditor

Keď sa biznis stavia na nohy

25.09.2006, 00:00
Na Slovensku v súčasnosti funguje tucet podnikateľských inkubátorov, ďalších šesť má vzniknúť do konca roka. Ich zmyslom je poskytnúť podporu a zázemie tým podnikateľom, ktorí len začínajú alebo prídu s inovačnými projektmi.
Na Slovensku v súčasnosti funguje tucet podnikateľských inkubátorov, ďalších šesť má vzniknúť do konca roka. Ich zmyslom je poskytnúť podporu a zázemie tým podnikateľom, ktorí len začínajú alebo prídu s inovačnými projektmi. Toto zázemie, ako vysvetľuje Romana Kedroňová zo sekcie Phare programov Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania, sa netýka len infraštruktúry, ale aj ďalších podporných a poradenských služieb. Tie majú malým a stredným podnikateľom pomôcť, aby sa lepšie uchytili na trhu.
Inkubátory vznikajú a pracujú s pomocou peňazí Phare a európskych štrukturálnych fondov. Prvé začali vznikať už po roku 1990. Naopak, k najmladším patrí Univerzitný technologický inkubátor pri Slovenskej technickej univerzite v Bratislave. Od vzniku v novembri 2005 pomohol desiatkam nových firiem. Na posúdenie dostal približne stovku podnikateľských zámerov. Hoci pomoc firmám čerstvých absolventov alebo študentov neodmietnu ani iné inkubátory, bratislavský sa na
Podľa Oľgy Kašjakovej sú mladí veľmi inovatívni. Potrebujú však zohnať kapitál a zniesť plány z oblakov na zem. Jan Lunter, absolvent techniky v Paríži, získal v inkubátore najväčšiu pomoc v podobe právneho poradenstva. Snímky Halka Tytykalová
takýchto klientov špecializuje. Výhodou je priame napojenie na akademickú pôdu.

Kontakty a kapitál
Do inkubátora pri Slovenskej technickej univerzite prichádzajú a posielajú podnikateľské zámery študenti nielen z domácej alma mater, ale aj z Univerzity Komenského či z Ekonomickej univerzity. "Mladí ľudia majú zaujímavé, originálne nápady," hovorí riaditeľka Oľga Kašjaková. Siahajú od vodných elektrární až trebárs po moderný nábytkový dizajn.
To, čo najčastejšie potrebujú, je "učesať" finančné plány, zreálniť predstavu o objemoch výroby a skontaktovať sa s investormi. Inkubátor spolupracuje so štyrmi spoločnosťami, ktoré sa špecializujú na rizikový kapitál.
Šancou pre mladé firmy, ako si nájsť finančného partnera, sú organizované podujatia. Koncom novembra to bude napríklad seminár Invest fórum, priamo zameraný na sieťovanie rizikových investorov a inovatívnych malých a stredných firiem. Účasť na ňom už prisľúbili rakúska Inovation Consultancy, Slovensko-americký podnikateľský fond, VÚB a Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania, ktorá sprostredkúva financie z európskych rozvojových fondov.

IT aj endoprotézy
Inkubátor svojim zverencom, ktorí prejdú cez výberové konanie, poskytuje poradenstvo zadarmo a za zvýhodnenú cenu prenajíma priestory. Má vyše štyridsať miestností. Momentálne tam sídli desiatka začínajúcich firiem. Udomácňujú sa na trhu s informačnými technológiami, zaoberajú sa vývojom endoprotéz či protipovodňovými mobilnými zátarasami.
Úspešným príkladom je firma Innovatrics. Biznis plán si postavila na vývoji softvéru na identifikáciu osôb prostredníctvom odtlačku prsta. "Na Slovensku máme vývoj. Odbyt zabezpečuje parížska pobočka našej firmy," hovorí absolvent techniky v Paríži Jan Lunter. Vzhľadom na to, že podniká v dvoch krajinách, na pomoci inkubátora si najviac cení právne poradenstvo.
Každá mladá firma môže využívať inkubátor najviac tri roky. Výnimkou je podnikanie v biotechnológiách - veľmi náročnom odbore na zabezpečenie financií. V tomto prípade zostáva firma pod ochranou inkubátora až do piatich rokov.

Čo sú to podnikateľské inkubátory
- systém starostlivosti o malých a stredných podnikateľov pri ich rozbehu
- bezplatnými alebo zvýhodnenými službami uľahčujú firmám vstup na trh

Čo sú to technologické inkubátory

- podporujú inovatívne zámery v úzkej väzbe na vedu a výskum
Zdroj: NADSME
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 03:18