StoryEditor

Piešťanské bahno nielen na reumu, ale aj na pokožku

15.05.2007, 00:00

Piešťanské kúpele vždy patrili na Slovensku k najväčším a vo svete najznámejším. Za svoju povesť vďačia liečivej sile unikátnych prírodných prameňov, ale aj sírne bahno je tým pravým pokladom kúpeľov. Už v 16. storočí lekári označovali natieranie tela bahnom výrazom lutatio cum luto. Vtedy bahno na tele nechali na slnku uschnúť, potom ho poliali termálnou vodou, alebo striasli z tela, pacient sa napokon okúpal v termálnej vode.
Zakladateľom vedeckého liečenia bahennými obkladmi sa stal roku 1890 Koloman Fodor, ktorý odporúčal bahno len pri určitých chorobách pohybového aparátu, určoval trvanie a spôsob aplikácie. Aké ochorenia v súčasnosti lieči sírne bahno, hovorili sme s MUDr. Mariánom Markechom, MPH, lekárskym riaditeľom piešťanských kúpeľov.
Bahenné zábaly spolu s kúpeľom v termálnej sírnej vode sú i dnes hlavnými procedúrami pri liečení mnohých ochorení. "Piešťanské bahno patrí medzi najkvalitnejšie a najznámejšie peloidy na svete. Unikátny živý ekosystém sírneho bahna vzniká v mŕtvom ramene Váhu vďaka pôsobeniu geotermálnych a biologických vplyvov. Po vyťažení z rieky sa bahno ukladá do špeciálnych bazénov, kde pri teplote 40° C dozrieva aspoň jeden rok. Aby sa zmes čo najviac obohatila o minerálne zložky, do bazénov neprestajne priteká sírna termálna voda. Bez prístupu vzduchu vzniká masa s osobitou mikrobiálnou flórou z odumretých častí rastlín a baktérií. Ak by tu chýbala čo i len jedna mikrobiálna zložka, piešťanský zázrak by sa neuskutočnil," vysvetľuje doktor Markech. Dodal, že po vyzretí sa bahno presunie do bahenných kuchýň, kde čaká na liečebnú aplikáciu. Vyzreté bahno má mazľavú konzistenciu, oceľovomodrú až čiernu farbu. Je plastické, tepelne vodivé, chladne štyrikrát pomalšie ako voda.
Najdôležitejším účinkom bahna sú jeho tepelné účinky. "Keďže bahno odovzdáva teplotu 3- až 4-krát pomalšie ako voda, telo sa prehrieva šetrnejšie - hovoríme o hypertermickom efekte nielen na pokožku, ale aj na svaly a kĺby. Aplikácia bahna redukuje opuchy kĺbov, znižuje svalové napätie, potláča zápal, bolesti kĺbov a svalov, zlepšuje pohyblivosť a výživu kĺbových chrupiek. Navyše chemické látky zo sírneho bahna sa dostávajú cez kožu do šliach, chrupky, kĺbu..." Podľa doktora Markecha pri celotelovom zábale sa na telo pacienta aplikuje 30 až 50 kg bahna s teplotou cca 45° C v hrúbke 5-7 cm. Pri čiastočných zábaloch je to menej. Bahenný zábal trvá 15-20 minút. Pacient sa potom osprchuje a v suchom zábale oddychuje cca 20 minút. "Použité bahno sa podľa smerníc EÚ i legislatívy SR vracia späť na zrecí proces. V minulosti sa bahno sušilo a balilo na predaj do lekárni celého sveta. Z obáv pred vyčerpaním i pre jeho slabší účinok v takejto forme, sa od toho upustilo."
Bahenné zábaly sú účinné predovšetkým na reumatické zápalové ochorenia (reumatoidná artritída...), degeneratívne ochorenia pohybového aparátu (artrózy....), metabolické artropatie (dna, osteoporóza...), nervové ochorenia, stavy po zápalových ochoreniach centrálneho a periférneho nervového systému, obrny, následky po úrazoch a operáciách končatín a chrbtice, predčasné stavy starnutia v oblasti pohybového aparátu a pod.
"Priaznivé účinky piešťanského bahna badať aj pri liečbe niektorých kožných ochorení, hlavne pri aplikáciách, keď sa bahno strieda s kúpeľmi v termálnej sírnej vode. Účinky týchto dvoch prírodných zdrojov sú výrazne protizápalové, pozoruje sa tiež rýchlejšie hojenie rán. Aplikácia bahna je vhodná aj na akné, tiež na ochorenia spojené so zápalovým ochorením kĺbov pri psoriáze. Bahno má baktericídny a antialergický účinok aj pri liečbe ekzémov. Dokázaný je aj efekt bahennej masky na pokožku -- podobný ako kozmetický efekt z výťažkov mŕtveho mora. Pokožka je po aplikácii takýchto masiek zamatovo-broskyňová," hovorí doktor Markech.
Liečba piešťanským bahnom a termálnou vodou nie je pre každého. V kúpeľoch sa nemôžu liečiť pacienti s infekčným ochorením, s ochorením v akútnom štádiu, pacienti s obehovou slabosťou, s akútnym zápalom kŕčových žíl, s často sa opakujúcim krvácaním, malígnym nádorom, pohlavnými chorobami, epilepsiou, psychicky chorí, chorí s únikom moču i odkázaní na cudziu pomoc.
Originálnou formou aplikácie tepla sú aj 1 cm hrubé pláty piešťanského parafanga, ktoré sa v okamihu tuhnutia prikladajú na telo pacienta. Pripravujú sa podľa špeciálnej technológie zmiešaním sušeného piešťanského bahna s čistým parafínom a parafínovým olejom. Teplota plastov v okamihu prikladania je 50 až 55° C. Lokálna aplikácia pôsobí na kostrové svalstvo relaxačne, uvoľňuje spazmy, zmenšuje chronickú bolesť, zvyšuje lokálne prekrvenie, výživu i hojenie tkanív, pôsobí na zmäkčenie väziva, má upokojujúce a imunobiologické účinky. Procedúra trvá 20 minút. Aplikáciu parafanga by mali zvážiť seniori a osoby so srdcovo-cievnym ochorením.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 19:24