StoryEditor

Nemecku hrozí nedostatok lekárov

29.09.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

Lekárske komory a odborové združenia upozorňujú, že Nemecku hrozí dramatický nedostatok lekárov. V nasledujúcich desiatich rokoch odíde skoro polovica lekárov ordinujúcich v jednotlivých spolkových krajinách do dôchodku a tento výpadok nebude mať kto nahradiť, tvrdí najnovšia štúdia o situácii v nemeckom zdravotníctve. Osobitne vážny stav je vo východnom Nemecku, upozornil prezident Spolkovej lekárskej komory Jörg-Dietrich Hope a Andreas Köhler, predseda Spolkového združenia lekárov pracujúcich na základe dohody s poisťovňami.
Predĺžený pracovný čas, zlé odmeňovanie a nadmerná byrokracia spôsobujú, že lekárske povolanie je pre mladých ľudí čoraz menej atraktívne. Štúdia poukazuje aj na klesajúci počet študentov medicíny. "Každý deň sa čoraz viac vzďaľujeme od toho, aby sme ľuďom tejto krajiny poskytovali komplexnú starostlivosť v blízkosti ich bydliska," povedal Hoppe.
Predstavitelia nemeckej lekárskej obce priznali, že lekársku starostlivosť na zodpovedajúcej úrovni sa darí udržiavať len vďaka imigrácii lekárov z krajín strednej a východnej Európy. Pomerne veľký počet nemeckých lekárov odchádza do Veľkej Británie alebo do škandinávskych štátov, kde ich dokážu lepšie zaplatiť.
Lekárske odborové združenie Marburský zväz označilo za hlavnú príčinu zvyšujúceho sa nedostatku lekárov chronicky zlé pracovné podmienky v nemocniciach. "Pracovné podmienky lekárov pripomínajú skôr pruské poľné lazarety ako moderné nemocnice 21. storočia," povedal prvý predseda zväzu Frank Ulrich Montgomery. Pod nedostatok lekárov v nemocniciach sa podpisujú služby trvajúce miestami viac ako 30 hodín, ale aj 50 miliónov nezaplatených nadčasových hodín a platy na úrovni rozvojových krajín.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 11:15