StoryEditor

V Japonsku vznikol podielový fond spevákov

24.11.2003, 23:00

Japonská spoločnosť Japan Digital Contents Ltd. navrhuje investorom pomerne originálnu investíciu. Odporúča totiž vložiť peniaze do finančných nástrojov, ktorých výnosy budú závislé od úspechu kariéry piatich mladých speváčok. Pred šiestimi rokmi mal prvý raz v histórii na finančnom trhu debut David Bowie, ktorý sekuritizoval -- teda premenil na cenné papiere -- vlastné honoráre. Celkovo David Bowie umiestnil na trh dlhopisy v hodnote 55 mld. USD.
Podľa denníka The Wall Street Journal, Japan Digital Contents plánuje uskutočniť svojráznu sekuritizáciu budúcich príjmov činnosti piatich mladých speváčok v piatich podielových fondoch. V každom z nich by malo byť 5 miliónov japonských jenov (46 000 USD). "Fondy budú svojráznymi fanklubmi," hovorí Tomoki Hamao, manažér spoločnosti pre plánovanie. Cieľom fondov je okrem očakávaných výnosov dať japonským fanúšik populárnej hudby pocit, že podporujú umelkyne nielen ako fanúšikovia.
Podľa výskumu Japan Digital, typickým investorom podielových fondov, ktoré dostali prívlastok Idol funds (fondy idolov), bude muž vo veku od 25 do 40 rokov, ktorý pracuje na trhu s cennými papiermi prostredníctvom internetových maklérov. Investori si budú môcť kupovať podiely v hodnote 50 000 japonských jenov cez on-line maklérsku spoločnosť Jet Securities.
Päť budúcich idolov populárnej hudby podľa japonského denníka Asahi Shimbun boli vybrané v konkurze. Každá zo speváčok bude robiť kariéru nezávisle od druhej, preto bude výkonnosť každého fondu závislá od výkonov každej speváčky na scéne populárnej hudby. "Investori si budú si môcť pozrieť portfólio ich fotografií, získať informáciu o každej dievčine a rozhodnúť sa, ktorá stojí za to, aby do nej vložili finančné prostriedky," hovorí.
Japan Digital Company chce predajom podielov piatich fondov získať 25 mil. jenov, ktoré investuje do hudobných nahrávok, výroby DVD a fotografických albumov. Investori majú podľa štatútov fondov právo na výnosy právne z tejto produkcie. Preto výnosy budú závislé od kariéry každej speváčky. Investori budú dostávať aj fotografie vysnívaných idolov s ich autogramami a pozvánky na večierky a koncerty.
Prvú sekuritizáciu v oblasti zábavného priemyslu uskutočnil David Bowie. Investičná banka Pullman Group mu navrhla, aby honoráre nedostával v čase, keď vydá hudobný album, ale aby peniaze dostal naraz a požičal si ich na Wall Street. Dlhopisy, ktoré vydal David Bowie majú splatnosť, desať rokov a sú zabezpečené honorármi za 10 hudobných albumov, ktoré vydal do roku 1990. Príklad z Davida Bowieho si zobralo niekoľko hudobníkov.
V Japonsku sa rýchlo rozvíja trh sekuritizácie príťažlivých aktív. V tomto roku napríklad firma Jurassic Park Institute Tour získala 1,5 mld. jenov do fondu, ktorý investorom prináša výnosy z predaja lístkov do zábavného parku postaveného na základe filmu Jurassic Park.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 00:15