StoryEditor

Dovolenka na zotavenie

20.08.2002, 00:00

Povinnosť zamestnávateľa určiť zamestnancovi čerpanie dovolenky
Som zamestnancom s. r. o. a zamestnávateľ mi v tomto kalendárnom roku chce poskytnúť iba časť dovolenky v rozsahu 5 dní, hoci som ho už začiatkom roka požiadal o čerpanie dovolenky v dĺžke 2 týždňov v mesiaci august. Zamestnávateľ mi odmieta poskytnúť dlhšiu dovolenku, pričom poukazuje na naliehavé prevádzkové dôvody. Ako mám postupovať, ak chcem dovolenku tráviť spolu s rodinou v období prázdnin svojich detí?
-- Čas čerpania dovolenky určuje zamestnávateľ po prerokovaní so zamestnancom podľa plánu dovoleniek určeného s predchádzajúcim súhlasom príslušného odborového orgánu tak, aby si zamestnanec mohol dovolenku vyčerpať spravidla vcelku a do konca kalendárneho roka. Pri určení plánu dovoleniek treba prihliadať na úlohy zamestnávateľa a na oprávnené záujmy zamestnanca. Ak sa zamestnancovi poskytuje dovolenka v niekoľkých častiach, musí aspoň jedna časť byť najmenej dva týždne, pokiaľ sa zamestnanec so zamestnávateľom nedohodne inak. Určený čas čerpania dovolenky je zamestnávateľ povinný oznámiť zamestnancovi aspoň 14 dní vopred. Tento čas sa môže výnimočne skrátiť iba so súhlasom zamestnanca. V zmysle ustanovenia § 113 ods. 2 Zákonníka práce zamestnávateľ je však povinný určiť zamestnancovi čerpanie aspoň štyroch týždňov dovolenky v kalendárnom roku, pokiaľ na ňu má nárok a ak určeniu dovolenky nebránia prekážky v práci na strane zamestnanca. Z uvedeného vyplýva, že ak zamestnávateľ porušuje ustanovenia Zákonníka práce, môže sa zamestnanec obrátiť na príslušný súd.

Príklad č. 1:
Žiadosť o poskytnutie riadnej dovolenky na zotavenie
(§ 111 Zákonníka práce)

Meno, priezvisko a bydlisko zamestnanca ...........................................................................

..............................................
názov spoločnosti

..............................................
sídlo spoločnosti

zastúpená .............................

VEC: Žiadosť o poskytnutie riadnej dovolenky

Žiadam o poskytnutie riadnej dovolenky za rok ..........., a to v čase od ................ do ..................... t. j. ......... dní.
Miestom pobytu na dovolenke je ...................................

V ........................, dňa ....................

...........................................
zamestnanec

Súhlas zamestnávateľa:
Súhlasím s čerpaním Vašej riadnej dovolenky:

V ........................, dňa ....................

...........................................
zástupca spoločnosti

Príklad č. 2:
Žaloba na uloženie povinnosti určiť zamestnancovi čerpanie dovolenky
(§ 113 ZP)

Okresnému súdu
............................

Žalobca: Zamestnanec (meno, priezvisko, narodený, bytom)
Žalovaný: Zamestnávateľ (názov, IČO, sídlo)
o uloženie povinnosti určiť čerpanie dovolenky
I.
U žalovaného zamestnávateľa pracujem podľa pracovnej zmluvy z ................... ako .............................. V tomto kalendárnom roku mám nárok na dovolenku vo výmere štyroch týždňov.
Dôkaz: Pracovná zmluva
Výsluch účastníkov
II.
Z prevádzkových dôvodov mi zamestnávateľ v tomto kalendárnom roku chce poskytnúť iba časť dovolenky v rozsahu 5 dní, hoci som ho začiatkom roka požiadal o poskytnutie v dĺžke dvoch kalendárnych týždňov. Z toho titulu, že dovolenku chcem stráviť s rodinou pri mori a mám ju vopred rezervovanú v čase ..........................
Dôkaz: Výsluch účastníkov
III.
Napriek mojej potrebe čerpať dovolenku aspoň v rozsahu dvoch týždňov v auguste 2002 žalovaný ju odmieta poskytnúť, podľa neho odôvodnene z naliehavých prevádzkových dôvodov. Navrhujem preto vydať tento
r o z s u d o k:
Žalovaný je povinný určiť žalobcovi čerpanie dvoch týždňov dovolenky za rok 2002 a nahradiť mu trovy konania do troch dní od právoplatnosti rozsudku.

V .................................
................................
podpis žalobcu

Náhrada mzdy za nevyčerpanú dovolenku
Ak si zamestnanec nemôže dovolenku vyčerpať v kalendárnom roku z naliehavých prevádzkových dôvodov alebo preto, že zamestnávateľ neurčí jej čerpanie, alebo pre prekážky v práci, je zamestnávateľ povinný poskytnúť ju zamestnancovi tak, aby sa skončila najneskôr do konca budúceho kalendárneho roka. Zamestnávateľ je povinný určiť zamestnancovi čerpanie aspoň štyroch týždňov dovolenky v kalendárnom roku, ak má na ne nárok a ak určeniu dovolenky nebránia prekážky v práci na strane zamestnanca. Zamestnancovi patrí za vyčerpanú dovolenku náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku.
Náhradu mzdy za nevyčerpanú dovolenku možno zamestnancovi poskytnúť len vtedy, ak nemohol vyčerpať dovolenku z dôvodu skončenia pracovného pomeru. Za dovolenku alebo jej časť, ktorú zamestnanec nemohol vyčerpať, patrí zamestnancovi náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 03:40