StoryEditor

Zuzana Zvolenská: Platby štátu sú stále nízke

12.10.2006, 00:00
Nová generálna riaditeľka Spoločnej zdravotnej poisťovne Zuzana Zvolenská pre HN.

V minulom roku mala Spoločná zdravotná poisťovňa vážne problémy, hrozila jej nútená správa. V akom stave je dnes?
- Urobili sme ozdravný plán, ten sa končí v decembri. Už k polroku sme splnili všetky určené ciele. Momentálne sme v dobrej finančnej kondícii. Je síce pravda, že sme nemali možnosť nakúpiť také množstvo zdravotnej starostlivosti, ako by sme chceli, ale neukracovali sme našich poistencov. Všetky voľné peniaze však venujeme na jej nákup.

Ste štátna akciovka, ministerstvo zdravotníctva však uvažuje nad transformáciou takýchto poisťovní na verejnoprávne inštitúcie. Čo by to znamenalo z hľadiska poistencov?
- Nie je to žiadny problém. Naše postavenie na trhu zostane rovnaké, takisto podmienky fungovania. Iný bude len princíp činnosti orgánov spoločnosti. Ale rovnako ako akciové spoločnosti sa budeme riadiť tým istým zdravotníckym zákonom, totožné bude účtovníctvo, vykazovanie platobnej schopnosti. Ide len o to, aby mal štát lepší dosah na verejnoprávne poisťovne a myslím si, že je to správne.

Aké to však bude mať plusy?
- Viac budeme spolupracovať na tvorbe siete v priamej súčinnosti s ministerstvom zdravotníctva. Tým, že nebudeme akciovkou, netlačí nás potreba tvorby čo najvyššieho zisku. Nechceme byť v strate, ale všetko sa bude sústreďovať na nákup zdravotnej starostlivosti.

Štátne poisťovne však stratili najviac klientov, nie je aj to dôkazom, že súkromné spoločnosti vedia lepšie manažovať svoju činnosť a oslovovať poistencov?
- Momentálne ich lepšie oslovili svojou kampaňou. No nevedia im zaručiť prakticky nič nadštandardne lepšie ako my. Laicky povedané, dnes máte zo zákona nárok prakticky na všetko. Nových poistencov navyše nabrali najmä poisťovne, ktoré na trhu nepôsobili, a tak ešte nie je jasné, ako sa o nich budú vedieť postarať. Zhodnotiť sa to bude dať až na budúci rok. My však máme vynikajúci kmeň poistencov, sú to zdraví a zamestnaní ľudia.

Čo teda očakávate na budúci rok?
- Minimálne sa trh výrazne stabilizuje, neočakávam presun takého vysokého počtu poistencov ako tento rok.

Ako ich chcete prilákať späť?
- Máme pripravené skvelé projekty, ktoré sme však mali utlmené kvôli ozdravnému plánu. Máme skúsenosti s poskytovateľmi starostlivosti, vieme, kam ľudia chodia a prečo. Prispôsobujeme sa poistencom, pretože tí chodia k lekárovi, ktorý je dobrý. A tak vieme napríklad upravovať a prispôsobovať potrebný balík peňazí. Máme dobrú spoluprácu s profesijnými organizáciami aj s vedením nemocníc.

Spomínali ste marketingovú kampaň ako jeden z dôvodov odlevu poistencov. Práve tá vaša však bola hodnotená ako veľmi slabá.
- Ide aj o finančnú stránku, prihliadali sme na náš ozdravný plán. Nepripadalo nám fér plytvať peniazmi na reklamu niečoho, na čo majú všetci nárok. Sústredili sme sa na pripomenutie sa našim poistencom, oslovovali sme klientov. Do veľkej kampane sme sa nepustili, vyžiadala by si príliš veľa finančných prostriedkov. Radšej sme zvýšili limity poskytovateľom zdravotnej starostlivosti.

Pomôže v tomto smere zvýšenie platieb štátu zo štyroch na päť percent?
- Hodnotíme to pozitívne. Aj keď optimálne by bolo, keby sa toto opatrenie schválilo na celý budúci rok, nielen na štyri mesiace. Platby štátu oproti fyzickým a právnickým osobám sú totiž stále nízke.

Má preto také krátkodobé opatrenie vôbec zmysel?
- Určite áno. Už teraz vieme po jeho prerátaní na celý rok určiť mantinely, v ktorých sa budeme pohybovať.

Po zrušení platieb pacientov v ordináciách žiadajú najmä špecializovaní lekári okrem nárastu limitov aj ďalšie zvyšovanie hodnoty bodu. Nakoľko je reálne splnenie tejto požiadavky?
- Vidím to reálne. Cenu bodu sme zvyšovali už v marci, takže v tomto roku by to bola už príliš vysoká finančná záťaž. Ale v budúcom roku to nevylučujem.

Vojaci a policajti by mali byť opäť povinne poistení v Spoločnej zdravotnej poisťovni. Prečo, súvisí to len s tým, že tretinu vašich akcií drží ministerstvo vnútra a tretinu rezort obrany?
- Tieto skupiny poistencov potrebujú špeciálnu starostlivosť. Máme veľkú výhodu, že sme to už v minulosti robili, sme napojení na celú sieť potrebných lekárov, máme na to platobné mechanizmy. Vedeli by sme sa o nich postarať. Navyše oni sú u nás poistení aj teraz napriek tomu, že to nie je povinné.


Kto je Zuzana Zvolenská
Zuzana Zvolenská je v poradí už tretím šéfom Spoločnej zdravotnej poisťovne v tomto roku. Jej predchodca Anton Kováčik sa v septembri stal riaditeľom Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ešte pred ním sa Ivan Valentovič posadil do kresla ministra zdravotníctva. Zvolenská však nie je v Spoločnej zdravotnej poisťovni žiadnym nováčikom. Ako vyštudovaná právnička pôsobila od roku 2002 na právnom odbore generálneho riaditeľstva poisťovne, postupne sa stala vedúcou Oddelenia zmluvných vzťahov, bola poverená aj riadením Odboru zdravotných činností. Začiatkom leta tohto roku sa stala námestníčkou generálneho riaditeľa pre nákup zdravotnej starostlivosti. Na čele poisťovne a jej predstavenstva stojí od 25. septembra.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 07:15