StoryEditor

Mladé matky sú chronicky nevyspaté

08.06.2005, 00:00

Pred tridsiatimi či štyridsiatimi rokmi mávali matky v priemere viac detí, ale mali na ne aj viac času. Na rozdiel od súčasnosti nebolo bežné, aby mladá žena popri výchove malých detí súčasne pracovala na plný úväzok. Dosah týchto zmien na modernú rodinu skúmal britský rodinný časopis Mother & Baby. Moderné matky sú podľa neho stresované a trpia nedostatkom spánku, čo ovplyvňuje ich schopnosť byť naraz dobrými matkami, podávať slušné výkony v práci a ešte si aj rozumieť so svojím partnerom.

Takmer štyri pätiny z dvoch tisíc oslovených žien uviedli, že žijú v strese, 84 percent uviedlo, že vykonávajú väčšinu domácich prác, a to aj vtedy, keď pracujú na plný úväzok, pričom dve tretiny sú rozčarované z toho, že ich manželom nenapadlo trochu viac sa angažovať doma. Zatiaľ čo dvom tretinám matiek chýba ich dieťa, keď sú v práci a rovnaký počet za to cíti vinu, iba pätina žien tvrdila, že ich pracovný život je správne vyvážený.

Dieťa neprináša iba radosti, ale aj starosti, viac než polovica mladých matiek tvrdí, že sa tým pokazil ich sexuálny život a vzťah s partnerom sa ocitol pod tlakom. Takmer polovica sa sťažuje na nedostatok spánku a dve tretiny sa opísali ako zle naladené. Nedostatok spánku je problém typický pre moderných rodičov, ktorí sa snažia byť vo všetkom perfektní. Prvé dieťa, ktoré dnes žena drží na rukách, je zvyčajne jej vlastné a noví rodičia už dnes nemajú poruke celodenný servis od široko rozvetveného príbuzenstva či rodičov. Obaja rodičia zvyčajne chodia do práce, takže predovšetkým ženy len ťažko hľadajú čas, v ktorom by si mohli oddýchnuť. Na zmeny v živote sa však sťažujú aj muži, nedostatok spánku údajne ovplyvňuje prácu dvoch tretín z nich, polovica sa sťažuje na nedostatočné porozumenie zo strany šéfa.

Podľa štúdie sú moderné deti náročnejšie ako deti jednu či dve generácie dozadu. Vtedy sa v priemere budili dvakrát za noc, dnes je to už trikrát. Priemerné sedenie pritom vtedy trvalo dvadsať minút, dnes je to už tridsaťtri. Večerné uloženie dieťaťa na spánok dnes trvá takmer hodinu, čo je rovný dvojnásobok času potrebného pred tridsiatimi rokmi, keď boli matky náchylné dieťa jednoducho uložiť do postieľky. Dnešné matky sa ho snažia uspať rôznymi prostriedkami, od dojčenia až po pokusy použiť pri tom najmodernejšiu techniku - od špeciálneho mobilu v detskej postieľke cez upokojujúce svetlo, ktoré by malo deťom pomáhať zaspať, až po zariadenie hojdajúce postieľkou. Na pomoc prichádza aj hudba, trinásť percent rodičov púšťa deťom kazety s uspávankami, desať percent to skúša s nahrávkami zvukov veľrýb a delfínov. Deti sa za všetku túto pozornosť odmeňujú tým, že zaspávajú dlhšie a budia sa častejšie.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 21:05