StoryEditor

Atrakcie majú aj rizikové prvky

19.11.2006, 23:00

Na bezpečnosť zariadení, ktoré sú na verejných detských ihriskách, sa tento rok v lete prvýkrát zamerala aj Slovenská obchodná inšpekcia. Preverovala najmä tie, čo vznikli v posledných piatich-šiestich rokoch. Rizikové prvky zistila až na 95 z celkovo preverených 195 ihrísk.
Kontrolóri odhalili podľa ústrednej riaditeľky inšpekcie Nadeždy Machútovej slabú znalosť zákonov, týkajúcich sa požiadaviek na bezpečnosť zariadení. Napríklad niektoré ihriská si prevádzkovatelia či rodičia vybudovali svojpomocne bez toho, aby dodržali normy súvisiace so zdravotnými rizikami. Iné nie sú dostatočne bezpečné po vandalskom poškodení a po následných neodborných opravách.
Pri hojdačkách sa inšpektori stretli s tým, že výrobcovia nedodržali minimálnu vzdialenosť medzi sedačkami. Deti tak vystavili zbytočným rizikám. Pri kývavých hojdačkách sa zase často nedodržala minimálna vzdialenosť od zeme. Mechanické poranenie pri tomto type atrakcií môžu spôsobiť úchytky na udržanie rovnováhy dieťaťa s otvormi. Pri preliezkach na niektorých ihriskách objavili kontrolóri vyčnievajúce časti, na ktorých sa môžu deti poraniť. Závity neboli vo všetkých prípadoch zakryté ani na niektorých kĺzačkách.
Šéfka inšpekcie však pozitívne hodnotí, že prakticky po každom zistení prevádzkovatelia či výrobcovia zariadení nedostatky dobrovoľne a okamžite odstránili. Aj preto nebolo podľa nej potrebné uložiť ani jednu pokutu.

Kontrola zariadení detských ihrísk:
- bez nedostatkov boli 4 výrobcovia a 11 distribútori z celkovo kontrolovaných 40 firiem
- nedostatky malo 17 výrobcov a 8 distribútorov
- od výrobcov malo nedostatky 40 zariadení
- od distribútorov mali nedostatky 4 zariadenia
- medzi časté chyby patrila nedostačujúca technická dokumentácia
- príklady ďalších chýb: nedostatočný priemer výkyvných lán, rizikový prvok na mostíku a podobne
Zdroj : SOI

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 07:21