StoryEditor

Vládni politici chcú rozsúdiť boj o letiská

18.01.2006, 23:00
Koaliční politici sa dnes schádzajú, aby rozsúdili boj o privatizáciu letísk v Bratislave a Košiciach. Deň pred Koaličnou radou sa však nechceli vyjadrovať, či sú naklonení schváleniu alebo odmietnutiu návrhu ministra dopravy Pavla Prokopoviča.

Koaliční politici sa dnes schádzajú, aby rozsúdili boj o privatizáciu letísk v Bratislave a Košiciach. Deň pred Koaličnou radou sa však nechceli vyjadrovať, či sú naklonení schváleniu alebo odmietnutiu návrhu ministra dopravy Pavla Prokopoviča. Ten za víťaza tendra označil konzorcium TwoOne, ktoré tesne porazilo konkurenčný Abertis. Ďalší uchádzači sú už v podstate mimo hry.
"Máme určitú predstavu, ktorú chceme najprv prezentovať ostatným vládnym stranám," hovorí Pál Farkas z SMK. Predpokladá, že otvorené otázky dnes vyriešia. Podobne zdržanlivý bol aj Július Brocka z KDH, ktoré má tiež pochybnosti o výbere budúceho majiteľa letísk: "Bolo by nekorektné, aby sa naši kolegovia dozvedeli náš názor prostredníctvom médií." Treba podľa neho zistiť, či bol výber budúceho väčšinového vlastníka letísk transparentný a či poradie bolo stanovené na základe objektívnych kritérií.
Práve kritériá zostávajú otázne. V celkovom hodnotení predstihlo konzorcium TwoOne konkurenčný Abertis len o 2,5 bodu. Pri posudzovaní biznis plánov si však najlepšie hodnotenie od komisie vyslúžil podnikateľský zámer Abertisu. TwoOne totiž stratil sedem bodov, čím sa malo vyjadriť riziko, že viedenské letisko ako člen konzorcia by mohlo utlmiť menšie bratislavské. Nie je však jasné, podľa akého kľúča komisia rozhodla, že za riziká strhne práve sedem bodov z možných desiatich.
Predajom letísk sa bude na podnet opozície zajtra zaoberať aj parlament. Strana Smer navrhuje uznesenie, v ktorom Národná rada SR žiada vládu, aby zastavila privatizačný proces. Zároveň by mal kabinet predložiť parlamentu komplexnú analýzu budúceho rozvoja letísk. Vláda by mala takisto zdôvodniť poslancom nevyhnutnosť samotnej privatizácie.

01 - Modified: 2003-02-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Životopis 02 - Modified: 2003-02-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Celkom privátne 03 - Modified: 2003-02-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kto kam...
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 17:29