StoryEditor

Zodpovedný je vždy šéf

07.02.2007, 23:00

Manažment ľudských zdrojov a manažment zmeny sú podľa riaditeľa vzdelávacej spoločnosti ibis partner Ivana Burgera dnes v podnikaní súťažnými disciplínami číslo jeden. Medzi fázy riadenia zmeny patrí predvídanie budúceho vývoja prostredia, predvídanie našich potrieb, identifikácia potrebných zmien u nás a správneho času ich naštartovania, ako aj uskutočnenie zmeny a dosiahnutie premeny v reakcii ľudí. "O zmene treba rozmýšľať stále! A ten, kto ju zmanažuje lepšie, vyhráva," hovorí Burger.
Na Slovensku sa - ako pokračuje - hovorí veľa o zvládaní dosahu zmeny z psychologického hľadiska. "Príliš málo sa však hovorí o programovaní zmien - aby sa diali dostatočne skoro a tým správnym smerom. A tiež málo hovoríme o zmenách, ktoré sa dejú príliš pomaly na to, aby sme ich identifikovali ako podnety," prízvukuje.
Podľa riaditeľa poradenskej spoločnosti Maxman Consultans Petra Benkoviča je riadenie zmeny jednou z najslabších stránok manažovania slovenských firiem. Mnohí manažéri majú s touto témou málo skúseností i vedomostí o nej. Navyše sa málo samovzdelávajú. Účasť na oficiálnych konferenciách a kongresoch sa stala viac-menej spoločenskou udalosťou. "Väčšina prezentácií výrazne prikrášľuje skutočnú realitu. Pritom v zákulisí sa hovorí o inom a inak!" tvrdí Benkovič.
Ako pokračuje, ešte stále sa stáva, že na kurzy o manažmente zmien prichádzajú ľudia, ktorých sa to týka najmenej, čiže ľudia z nižších hierarchických úrovní. Riadenie zmien je vecou predovšetkým top ľudí z firmy," hovorí Benkovič.
Na druhej strane podľa neho pribúda firiem, ktorých šéfovia robia konkrétne kroky vedúce k vyššej efektívnosti formou neustálych inovácií, cielených zmien a súčasne dbajú na manažérsku disciplínu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 10:18