Dreamstime
StoryEditor

Čím kúrite na chate alebo chalupe? Tu sú výhody dreva a elektriny

20.12.2017, 23:01
Autor:
(msa)(msa)(red)(red)
Oheň v krbe má svoje čaro, ale nie každý sa chce hrať na zálesáka. Kúrenie elektrinou je čisté a pohodlné, ale nie vždy výhodné.

Vykurovanie chaty alebo chalupy má v porovnaní s rodinným domom svoje špecifiká. Tento typ nehnuteľností nezvykne byť obývaný celoročne, vo väčšine prípadov chýba pripojenie na rozvod plynu a obmedzujúcim faktorom je aj samotná veľkosť budovy.

Nie v každej chate a chalupe je tak priestor na inštaláciu kotla a nie každému sa chcú riešiť stavebné úpravy nevyhnutné pre montáž radiátorov alebo podlahového kúrenia. „Vysoké investície do vykurovania nemusia byť efektívne, najmä ak na chate alebo na chalupe trávite iba víkendy a častejšie ju využívate iba počas letných prázdnin. V takom prípade totiž potrebujete riešiť predovšetkým ohrev teplej vody určenej na osobnú hygienu či umývanie riadu. Vtedy postačí aj prietokový ohrievač alebo bojler na elektrinu,“ hovorí energetický audítor spoločnosti MAGNA ENERGIA Vladimír Balaj.

Čo s chatou v zime

Ak však víkendovú nehnuteľnosť využívate aj v zime, otázke vykurovania sa nevyhnete. Možností, ako ju vyriešiť, je viacero. Najjednoduchším spôsobom vykurovania je základná pec na drevo, prípadne jednoduchý typ kozuba. V takom prípade je však potrebné počítať s nízkou efektivitou vykurovania, častým prikladaním paliva a pomerne vysokou prašnosťou v miestnostiach kvôli úniku dymu a popola.
Navyše, nie vždy sa oplatí chatu či chalupu nechať úplne vychladnúť. „Ak je víkendová nehnuteľnosť vybavená rozvodmi vody, pri tuhých mrazoch vzniká riziko jej zamrznutia a následného poškodenia potrubí. Preto je vhodné zvážiť temperovanie miestností, ak nie všetkých, tak aspoň kúpeľne a WC. Pec na drevo však túto úlohu vo vašej neprítomnosti nezvládne,“ upozorňuje Vladimír Balaj.

Pomôcť môžu konvektory

Na temperovanie chaty alebo chalupy postačia ak elektrické konvektory nastavené tak, aby začali miestnosť vykurovať, keď teplota klesne pod bod mrazu. Tým zabránite poškodeniu vodoinštalácií, prípadne iného majetku. Výhodou je i fakt, že pri návšteve temperovanej chaty bude trvať jej vykúrenie na príjemnú teplotu výrazne kratší čas než v prípade, ak temperovaná nie je.
Pri kúrení elektrinou je dobré zamyslieť sa aj nad voľbou správnej tarify. V tomto smere majú výhodu ľudia žijúci na strednom Slovensku, kde je k dispozícii sadzba D7. Tá je priamo určená tým, ktorí elektrickú energiu spotrebúvajú cez víkend. Na západe a východe SR distribučné spoločnosti podobnú sadzbu domácnostiam neponúkajú, tu preto odporúčame zvoliť tarifu D1.

Krb nie je len o atmosfére

Vykurovanie víkendovej nehnuteľnosti nad rámec jej temperovania je vhodné zveriť krbu: a to buď teplovzdušnému, alebo akumulačnému.
Výhodou akumulačného variantu je, že miestnosti vyhrieva sálavým teplom, ktoré nevysúša vzduch. Navyše, ako už napovedá aj jeho názov, teplo akumuluje, takže dokáže vykurovať aj po tom, čo v ňom oheň vyhasol. Nevýhodou tohto typu krbu je to, že je potrebné čakať na jeho nahriatie, takže vykúrenie chaty trvá dlhšie.
Ak preferujete rýchle zohriatie miestnosti, výhodnejší môže byť teplovzdušný krb. Ten síce vysušuje vzduch a teplo z neho sa nešíri tak rovnomerne, ako je to pri akumulačnom variante, no miestnosť dokáže vykúriť pomerne rýchlo. Je preto vhodný pre chaty a chalupy, ktoré sú v zime navštevované iba na krátky čas, napríklad len na víkend.
„Dnes sú už k dispozícii aj kombinované krby. Tie sa podľa potreby správajú ako akumulačné alebo ako teplovzdušné. Platí pritom, že každý krb je vhodné dimenzovať presne na potreby danej nehnuteľnosti,“ vysvetľuje  Balaj.
V prípade, že je chata alebo chalupa využívaná podstatnú časť zimy, je vhodné zvážiť vykurovanie na úrovni klasického rodinného domu. V takom prípade už treba počítať s montážou plnohodnotného kotla a radiátorov či podlahového kúrenia. Vtedy sa však nároky na vykurovanie nelíšia od celoročne obývanej nehnuteľnosti.

01 - Modified: 2024-02-08 23:00:00 - Feat.: - Title: Známa je nová cena tepla. Koľko zaplatíte tento rok, bude to viac ako minulú zimu? 02 - Modified: 2024-01-22 07:00:00 - Feat.: - Title: Znížte teplotu v domácnosti. Odrazí sa to vo vašej peňaženke, ale aj na zdraví 03 - Modified: 2024-01-01 10:00:00 - Feat.: - Title: Máte záujem uľahčiť vášmu rodinnému rozpočtu? Tu je desať tipov, ako ušetriť na energiách 04 - Modified: 2023-12-20 14:30:00 - Feat.: - Title: Ako ušetriť na kúrení? Tu je desať rád a tipov na odľahčenie vašej peňaženky 05 - Modified: 2023-12-13 18:30:00 - Feat.: - Title: Kúrte plynom, hlási vláda. Aj drevo zlacnelo, no na štátnom dotovaný plyn sa chytá len zriedka (Brífing HN)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. apríl 2024 21:12