StoryEditor

Za nelegálny dovoz dreva budú postihy

Zákon o dreve si posvieti na dovozcov, prevozcov aj obchodníkov s drevom a výrobkov z dreva. Za dovoz bez dokladov hrozia mastné pokuty. Ako sa sankcie dotknú majiteľov lesov, vysvetľujú experti.

Odpovedá Peter Kicko, generálny riaditeľ sekcie lesného hospodárstva a spracovania dreva ministerstva pôdohospodárstva

1. Proti nelegálnej ťažbe
Prečo rezort pôdohospodárstva pripravil zákon o dreve?
Chce zabrániť tomu, aby sa na európsky trh dostávalo drevo a výrobky, ktoré pochádzajú z nelegálnej ťažby. Po viac ako štyroch rokoch tak plníme nariadenie Európskej únie a vyhneme sa tak sankciám. Zákon by mal nadobudnúť účinnosť 1. apríla 2018.

2. Sankcie z Bruselu
Prečo nám hrozili sankcie zo strany Európskej únie?
Európska únia prostredníctvom nariadenia Európskeho parlamentu a Rady EÚ ešte v roku 2010 nariadila členským štátom určiť príslušný orgán, ktorý by mal na starosti centrálnu evidenciu, kontrolu a prípadné sankcie, ktoré sú nasmerované voči tým, ktorí uvádzajú na trh drevo a výrobky z neho z nezákonnej ťažby. Nariadenie malo byť platné od marca 2013. Slovensku kvôli neplneniu si záväzku hrozila pokuta viac ako 100 miliónov eur. Vyriešiť túto situáciu dokázalo až súčasné vedenie agrorezortu.

3. Nový inšpektorát
Kreuje sa aj nový kontrolný orgán – Slovenská lesnícko-drevárska inšpekcia. Bude postihovať len dovoz?
Nielen dovoz. Zabráni distribúcii dreva z nezákonnej ťažby zo Slovenska aj zo zahraničia. Zabráni aj tomu, aby sa výrobky z takéhoto dreva dostali na vnútorný trh Európskej únie. Inšpektori budú podriadení ministerstvu pôdohospodárstva, sídliť budú vo Zvolene. Pod ich kontrolu budú spadať aktivity obchodníkov s drevom, dovozcov, prepravcov a všetkých, ktorí uvádzajú drevo a výrobky z neho na trh na Slovensku. Vydávať budú rozhodnutia a sankcie, zabezpečovať poradenskú činnosť, spolupracovať s colnými orgánmi.

4. Vstup na pozemky
Budú inšpektori vstupovať aj do obydlí či prevádzok?
Oprávnení budú vstupovať na pozemok, do stavby, do zariadení, do vozidiel, ktoré prevážajú drevo a ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-12 11:15:18 - Feat.: - Title: VIDEO Ochranári vložili do kmeňa GPS lokátor. Drevo z Tatranského národného parku má končiť v zahraničí 02 - Modified: 2024-02-20 10:50:12 - Feat.: - Title: Stromy skutočne pomáhajú proti globálnemu otepľovaniu. Bezhlavá výsadba však môže spôsobiť ďalšiu katastrofu 03 - Modified: 2024-01-29 09:06:01 - Feat.: - Title: Lesy v Patagónii na juhu Argentíny zachvátil požiar, založili ho podpaľači 04 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 05 - Modified: 2023-11-22 07:30:00 - Feat.: - Title: Lesy nám miznú pred očami, ale situácia v európskych krajinách sa výrazne líši. Ako je na tom Slovensko?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 16:03