StoryEditor

Cena ropy pri maximách, čaká sa na špekulantov

21.03.2005, 23:00
Cena ropy sa včera mierne zvýšila, stále teda zostáva na vysokej úrovni. Za barel, teda 159 litrov ropy typu U.S. light crude, obchodníci včera platili viac ako 57,50 dolára. Dostala sa tak blízko k historickým maximám.

Cena ropy sa včera mierne zvýšila, stále teda zostáva na vysokej úrovni. Za barel, teda 159 litrov ropy typu U.S. light crude, obchodníci včera platili viac ako 57,50 dolára. Dostala sa tak blízko k historickým maximám.

Na trh vplývali tri základné faktory. Jedným z nich bola prognóza Medzinárodného menového fondu, že náklady na energiu zostanú vysoké minimálne počas dvoch rokov. Na druhej strane kľúčový hráč -- Saudská Arábia -- sa prostredníctvom svojho predstaviteľa vyjadril, že môže hocikedy dodať viac ropy. Situáciu však zmenilo najmä ohlásenie štrajku zamestnancov v ropnom priemysle v Nigérii. Najmä očakávaný trojdňový výpadok u tohto najväčšieho afrického dodávateľa spôsobil rast cien. Ropa Brent, ktorá je kľúčovou pre cenu benzínu na Slovensku, včera poobede stála 56,35 dolára. Od rána zdražela o viac ako 80 centov.

Ďalší vývoj na trhu je otázny. "Záleží na veľkých špekulantoch, či budú chcieť pred Veľkou nocou vybrať zisky," skonštatoval analytik Fimex Capital Marcel Haniš. Ak sa tak rozhodnú, ropa zlacnie. Ako dodal, cena by sa mohla znížiť približne o 5 dolárov. Ak kontrakty podržia, tak je možné, že sa cena vyšplhá na nové maximá a prerazí psychologickú hranicu 60 dolárov. V takomto prípade by však došlo k následnému zníženiu cien, pretože by špekulanti zrealizovali zisky.

Vplyv na ekonomiku
Šéf Medzinárodného menového fondu Rodrigo Rato v sobotu varoval, že svet bude musieť žiť s vysokými cenami ropy minimálne dva roky. Argumentoval vysokým dopytom a prekážkami v dodávkach. Ako ďalej dodal, svetový hospodársky rast by mal predstavovať tento rok 4 percentá. Mohol by sa však znížiť v prípade ďalšieho zdraženia ropy. Banka Societe Generale odhaduje rast dopytu o 2,5 percenta na 2,1 milióna barelov denne.

Rezervy Saudskej Arábie
Najväčší vývozca ropy pokračoval v ubezpečeniach, že má dosť kapacít na zvýšenie ponuky. Miestny minister ropného priemyslu Ali al-Naimi skonštatoval, že môžu dať na trh 1,5 milióna barelov ropy denne navyše. "Hocikedy, hocikedy, rozhodnutie je na prezidentovi," cituje ho agentúra Reuters pri odpovedi na otázku, ako skoro by mohla Organizácia krajín vyvážajúcich ropu k tomu pristúpiť. Minulý týždeň sa OPEC rozhodla zvýšiť ťažbu o pol milióna barelov denne s tým, že ďalšie kroky by boli na zvážení prezidenta OPEC-u, kuvajtského šejka Ahmada al-Fahda al-Sabaha.

Štrajk v Nigérii
Dve hlavné odborové organizácie 11. apríla začnú trojdňový výstražný štrajk. Ten sa však môže predĺžiť na neurčito. Chcú tak zabrániť znižovaniu sociálnej starostlivosti a pracovných miest v priemysle. Protestujú tak proti plánom spoločností Nigerian National Petroleum a Royal Dutch Shell na zníženie zamestnanosti bez konzultácie s nimi. Odbory tvrdia, že firmy v rámci reštrukturalizácie chceli vyhodiť významnú časť svojich nigérijských zamestnancov. Štrajky v tejto oblasti sú časté, no žiaden z nich reálne v poslednom desaťročí neovplyvnil dodávky v rámci kartelu. Nikdy netrval dlhšie ako týždeň a počas tohto obdobia firmy boli schopné pracovať len s najnutnejšou časťou zamestnancov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 03:06