StoryEditor

Pyramída sľubovala 200 percent

25.10.2002, 00:00

Americká Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC - Securities & Exchange Commision) si všimla firmu Gold-Ventures Club, ktorá lákala dôverčivých amerických investorov a sľubovala im garantovaný výnos 200 % za týždeň. Predstavitelia SEC si myslia, že túto firmu vytvoril obyvateľ ruského mesta Irkutsk Alexander Chamidulin.
Pred niekoľkými dňami podľa Wall Street Journal SEC požiadala o pomoc ruskú Federálnu komisiu pre trh s cennými papiermi (FKCB) pri skúmaní činnosti Chamidulina. Podľa údajov, ktoré poskytla SEC federálnemu súdu štátu Georgia, firma Gold-Ventures Club masovo posielala reklamné elektronické listy, ktoré hovorili o tom, že peniaze vložené do projektu sa budú bez rizika zväčšovať dvojnásobne každý týždeň.
Podľa mnohých príznakov predstavitelia SEC identifikovali stránku Gold-Ventures Club ako klasickú internetovú pyramídu. Preto súd zmrazil účty tejto firmy.
Hoci internetová stránka Gold-Ventures Club bola umiestnená na serveri americkej spoločnosti EarthLink a obsahoval materiály len v anglickom jazyku, predstavitelia SEC si myslia, že projekt zorganizoval občan Ruska Alexander Chamidulin, ktorý býva v Irkutsku. Tieto informácie sú uvedené vo formulári na registráciu internetovej stránky. Z jej obsahu je zrejmé, že projekt pritiahol asi 900 investorov. Pracovníkom SEC sa podarilo identifikovať len niekoľko z nich. Zatiaľ nezverejnili výšku škody, ktorú firma spôsobila americkým investorom.
Pre predstaviteľov SEC jediným spôsobom ako sa spojiť so spomínaným človekom bola jeho internetová stránka. V istom momente sa prvotná štruktúra stránky zmenila, prístup k nej je len na základe hesla. Preto aby sa SEC mohla spojiť s Chamidulinom, musela požiadať pomoc ruské orgány dozoru nad finančným trhom. Ruské orgány však o prípade mlčia.
Zatiaľ, nie je známe, prečo je SEC presvedčená, že majiteľom podvodníckej internetovej stránky je občan Ruska s menom Alexander Chamidulin. SEC sa zatiaľ nepodarilo zistiť, kto je majiteľom bankových účtov Gold-Ventures Club, pretože platba za registráciu internetovej stránky sa udiala peňažným prevodom poštou. Na registračnej karte providera sa dajú uviesť akékoľvek informácie. Ak sú údaje providera správne, nájsť ruského občana nebude jednoduché. Na Sibíri je jeho priezvisko veľmi rozšírené. V internetovej sieti je najznámejšie meno štrnásťročného žiaka Alexandra Chamidulina, ktorý vyhral medzinárodnú olympiádu v angličtine.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 03:08