StoryEditor

Cestovné náhrady musíte dostatočne zdokladovať

27.02.2018, 23:00
Výdavky na pracovné cesty si živnostník či samostatne zárobkovo činná osoba môže zahrnúť do daňových nákladov. Musia však spĺňať zákon o cestovných náhradách a obstáť aj z pohľadu zákona o dani z príjmu.

Ak ide živnostník na služobnú cestu, má rovnaký nárok na cestovné náhrady ako zamestnanec. Nie jen to však účtovne také jednoduché, pretože ho pritom limituje viac zákonov.


Pokiaľ ide o cestovné náhrady, zostáva situácia z pohľadu zákona o dani z príjmov aj v roku 2017 rovnaká ako rok predtým.

Dva limitujúce zákony
„Podnikateľ či samostatne zárobkovo činná osoba si môže do daňových výdavkov zahrnúť náklady, ktoré súvisia s prácou na inom mieste, ako bežne podniká. Uplatňuje si ich najviac v sumách, ktoré sú určené pre zamestnancov podľa zákona o cestovných náhradách. Ide o výdavky na stravovanie, ubytovanie, cestovné dopravnými prostriedkami a nevyhnutné výdavky spojené s pobytom v danom mieste. Do daňových výdavkov si nemôže zahrnúť vreckové,“ vysvetľuje Ivana Skokanová, hovorkyňa Finančného riaditeľstva.


Treba však upozorniť, že cestovné náklady nestačí len vyčísliť a započítať do nákladov. Daňové kontroly najčastejšie poukazujú na nedostatočné preukazovanie výdavkov pri cestovných náhradách a na nedodržiavanie legislatívy.

Podnikatelia si neraz chcú neoprávnene uplatniť výdavky na cestovanie z miesta trvalého bydliska do miesta, v ktorom činnosť pravidelne vykonávajú. Dávajú si do nákladov väčšiu spotrebu pohonných látok, ako nakúpili, nevedia preukázať účel pracovných ciest a preplácajú si vyššie stravné, než stanovuje zákon.

Možnosť využiť paušál
Ak teda nechce mať živnostník problémy pri daňovej kontrole, musí cestovné náhrady počítať správne a dobre ich zdokladovať. No je tu aj možnosť, ako s nimi nemusí nestrácať čas. „Zákon o dani z príjmov v prípade živnostníkov totiž umožňuje, aby si v určitých prípadoch viedli zjednodušené účtovníctvo a uplatňovali si paušálnu výšku výdavkov. Je však na posúdení každého živnostníka, aký pre seba najvýhodnejší postup účtovania si zvolí,“ pripomína Ladislava Pozdechová, vedúca účtovného oddelenia Business Lease Slovakia....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-14 14:30:00 - Feat.: - Title: Ste na služobnej ceste? Prečítajte si, kto z vás má nárok na cestovné náhrady 02 - Modified: 2024-03-12 10:45:51 - Feat.: - Title: Ste zamestnanec alebo živnostník a chodíte na pracovné cesty? Týmto spôsobom si optimalizujete dane 03 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 04 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život 05 - Modified: 2023-05-19 15:16:31 - Feat.: - Title: Zničí nás umelá inteligencia ako Skynet v Terminátorovi? Jej vývojár hovorí že šance na zničenie ľudstva sú 50 na 50
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 02:28