Dreamstime
StoryEditor

Uvažujete o podnikaní? Poradíme vám, na čo treba myslieť

12.03.2018, 09:10
Autor:
zdzzdz
Ak chcete byť sami sebe šéfom, zamyslite sa nad podnikaním. Nie je to však iba osobná sloboda a finančný zisk, čo vám môže priniesť. Sú s ním spojené mnohé riziká a povinnosti.

Pred štartom
Skôr, ako vôbec začnete uvažovať nad podnikaním, mali by ste zvážiť, či sa na to hodíte. Podnikanie vyžaduje vyššiu angažovanosť a schopnosť niesť riziko. Pre presnejšiu predstavu sa oboznámte s tým, aké vlastnosti by mal mať budúci podnikateľ.

Ak sa neviete odhadnúť sami, poraďte sa so svojím okolím. Aj internet poskytuje množstvo testov, ktoré vám povedia, či sa na podnikanie hodíte. Môžete vyskúšať napríklad takzvaný test podnikateľských vlastností.

Za predpokladu, že ste sa už pre podnikanie rozhodli, zamyslite sa nad podnikateľským nápadom. Dôležité je potom tiež správne vyhodnotiť podnikateľský nápad, aby ste sa zbytočne nepúšťali do niečoho, čo nemá budúcnosť.

V prípade, že už máte aj svoju biznis ideu, naučte sa základné poznatky o podnikateľskom živote. Najmä v prípade, ak nie ste z podnikateľského prostredia a doteraz ste sa s ním veľmi nestretli. To vám povie viac o kľúčových predpokladoch, o štarte podnikania, financovaní, podnikateľskom pláne, o riadení podniku či o daniach a účtovníctve.

Ak ste úplný nováčik v biznise a bojíte sa začať sami, no máte dobrý nápad, môžu vám pomôcť rôzne súťaže. Jednou z nich je napríklad aj súťaž Podnikateľský nápad roka, ktorú organizuje Združenie mladých podnikateľov Slovenska. Zmyslom tejto súťaže je pomôcť najlepším podnikateľským nápadom mladých ľudí s ich realizáciou.

Plánovanie
Pred zakladaním firmy je dôležité mať spracovaný biznis plán. Aj keď vám mnohí ostrieľaní podnikatelia alebo skôr podnikateľskí dobrodruhovia budú tvrdiť, že je zbytočný, jeho spracovanie neskôr oceníte.

Dobrý biznis plán má niekoľko dôležitých častí a jeho organizovaná štruktúra vám môže pomôcť nielen pri písaní, ale aj pri samotnom plánovaní. Ak si napriek návodom neviete s plánom poradiť, pomôžu vám vzory biznis plánov z rôznych oblastí, ktorými sa môžete inšpirovať. 

Ako začať podnikať
Po príprave podnikateľského plánu na základe svojho podnikateľského zámeru prichádza na rad oficiálny štart podnikania.

Najprv sa musíte rozhodnúť o právnej forme podnikania. Aby ste si urobili lepší obraz o jednotlivých možnostiach, prezrite si detailné porovnanie právnych foriem podnikania na Slovensku. Porovnávať možno z viacerých hľadísk, nielen z toho všeobecného.

Porovnanie právnych foriem z daňového hľadiska alebo porovnanie z účtovného hľadiska si môžete urobiť pomocou bezplatného online vzdelávacieho kurzu s názvom Právne formy podnikania v SR.

Medzi dve najvyhľadávanejšie právne formy patria spoločnosť s ručením obmedzeným a živnosť. Ak ste sa už pre jednu z týchto foriem rozhodli, preverte si postup, ako založiť jednu alebo druhú. Pri spoločnosti s ručením obmedzeným dajte pozor na predmety podnikania, ktoré budú hrať vo vašom biznise dôležitú úlohu.

Financovanie štartu
Pozrite si bezplatný online vzdelávací kurz Financovanie štartu podnikania. Väčšina druhov podnikania si pri štarte vyžaduje financie.

Či už je to suma spojená so začiatočnými formalitami a základným vybavením firmy, alebo ide o väčšie množstvo peňazí potrebných na výrobu, vývoj alebo kúpu drahších strojov či automobilu, nemusíte vždy začínať iba s vlastnými prostriedkami.

Existujú totiž oficiálne formy podpory a financovania podnikania, ktoré nahrádzajú vlastný kapitál, bankové úvery alebo požičiavanie si od rodiny a priateľov.

Prvou možnosťou je príspevok na podnikanie od Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Jeho výška je v jednotlivých krajoch rôzna. Bližší prehľad aj ďalšie informácie o tom, ako ho získať, nájdete priamo na stránke úradu práce.

Práve na to potrebujete podnikateľský plán, ktorý musí spĺňať určité náležitosti.
Ďalšou možnosťou sú rôzne mikropôžičky a podporné programy od Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania. Ide už o možnosť získať o niečo väčšiu sumu peňazí na podnikanie vo výške až do niekoľkých desiatok tisíc eur.

Viac informácií nájdete na stránkach Národnej agentúry. Inovatívne podnikateľské nápady s medzinárodným potenciálom môžu získať kapitál aj od súkromných investorov, ktorým sa hovorí biznis anjeli. Na Slovensku podobne ako v iných krajinách existuje ich sieť. Volá sa Klub podnikateľských anjelov Slovenska.

Stratégie v podnikaní
Ak už s podnikaním začínate a chcete sa v niečom poradiť, pomoc môžete nájsť na rôznych fórach. Na Slovensku sú však dostupné aj oficiálne platformy, kde sa podnikatelia rôzneho veku môžu stretávať a diskutovať spolu o podnikaní.

Pre vekovú kategóriu do 40 rokov je tu Združenie mladých podnikateľov Slovenska, ktoré pravidelne usporadúva rôzne neformálne stretnutia, konferencie aj vzdelávacie akcie.

Zdroj: Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny

01 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 02 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 03 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ 04 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí 05 - Modified: 2024-03-07 00:51:12 - Feat.: - Title: Slovenský europoslanec sa v paneli zameral na malých podnikateľov. Únia by mala pomôcť aj farmárom
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 10:31