StoryEditor

Auto vám môže pomôcť znížiť daň

Optimalizovať dane v medziach zákona vám umožní ušetriť financie. Odborníci z oblasti daní a účtovníctva vám poradia, ako optimalizovať dane a nedostať sa do konfliktu s predpismi.

Odpovedá Jaroslava Lukačovičová, účtovná poradkyňa, Združenie podnikateľov Slovenska

1. Paušálne výdavky
Ako si môžem optimalizovať na poslednú chvíľu daň?
Základom je na konci roka, respektíve začiatku nového roku, keď už živnostník vie, koľko príjmov za prechádzajúci rok v skutočnosti mal, všetko poriadne prepočítať. Teda či reálne výdavky, ku ktorým má za celý rok doklady, nie sú nižšie než suma výdavkov, ktorú by dosiahol v prípade, že by uplatnil 60 percent paušálnych výdavkov a uhradené odvody. Na toto rozhodnutie má presne čas v týchto dňoch, keď si môže vybrať, ktorý spôsob uplatnenia výdavkov je pre neho výhodnejší. Skutočnosť, pre ktorý spôsob sa rozhodol, nemusí oznamovať daňovému úradu ani inej inštitúcii, vyznačí to priamo v tlačive daňového priznania. Suma príjmov, pri ktorej možno využiť maximálne paušálne výdavky vo výške 20-tisíc eur, je 33-tisíc eur.

Odpovedá Peter Furmaník, konateľ, Libertax Consulting

2. Obchodný majetok
Čo mám spraviť, aby som si uplatnil čo najviac nákladov na auto?
Auto môže podnikateľ zaradiť do podnikania (do obchodného majetku) ako firemné a uplatniť si aj ostatné náklady súvisiace s automobilom, buď v stopercentnej výške na základe podrobnej evidencie jázd, alebo vo forme 80-percentného paušálu, keď si do nákladov uplatní iba 80 percent z každého nákupu súvisiaceho s automobilom, jazdy však v tomto prípade evidovať nemusí. Druhá možnosť je výhodná najmä pre tých, ktorí nemajú veľa jázd či ciest, svoje podnikanie dokážu totiž riadiť z domu, kancelárie, coworkingu či kaviarne. Odvážnejší podnikatelia podľa odborníka niekedy v praxi zvolia kombináciu, že v nákladoch firmy si uplatnia náklady na dve autá, jedno firemné s 80-percentným paušálom bez evidencie jázd, druhé ako súkromné na konkrétne a preukázateľnejšie jazdy s evidenciou jázd.


3. Rôzne kombinácie
Na aute jazdím málo. Ako ho využiť ako daňový výdavok?
Ak podnikateľ nejazdí veľa, môže si v nákladoch uplatniť iba občasné používanie súkromného auta. Auto teda ostáva stále súkromné, len ho podnikateľ či zamestnanec používa na firemné účely. V tomto prípade musí viesť evidenciu jázd, mať tieto jazdy dokladované bločkami za tankovanie či potvrdeniami z obchodných rokovaní a musia súvisieť s dosahovaním príjmov. Nemôže si však uplatniť náklady na opravy a údržbu či poistku. Podnikateľ si uplatní náhrady za spotrebované...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 03 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 05 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 12:39