StoryEditor

Investiční bankári proti Bazilejskému výboru

Medzinárodné spoločenstvo investičných bankárov čoraz hlasnejšie protestuje proti zavedeniu prísnejších pravidiel regulácie finančného sektora. Pre zníženie rizík má Bazilejský výbor pre bankový dohľad zámer sprísniť požiadavky na kapitálovú primeranosť investičných bánk. Bazilejský výbor pre bankový dohľad vznikol v roku 1974. Založili ho guvernéri centrálnych bánk skupiny G10. Výbor sa stretáva štyri razy do roka.
Investiční bankári tvrdia, že zavedenie nových noriem bude znamenať pre banky dodatočné náklady a v konečnom dôsledku zvýši aj náklady ich klientov. Pravidlá pre kapitálovú primeranosť komerčných bánk by mali byť mäkšie a pravidlá pre investičné banky by mali byť prísnejšie. Podľa názoru investičných bánk je tento prístup neopodstatnený. Asociácia priemyslu cenných papierov v USA (Securities Industry Association, SIA), ktorá združuje viac ako 600 popredných svetových maklérskych firiem, sa obrátila na Bazilejský výbor s listom, v ktorom sa hovorí, že zavedenie nových pravidiel "môže mať zhubný vplyv na likviditu kapitálového trhu". Niektoré smery činnosti bánk stratia na príťažlivosti. Podľa vyhlásenia niektorých bánk pre zavedenie nových pravidiel sa zvýšia ich náklady o niekoľko miliárd USD. Náklady sa pravdepodobne stanú súčasťou poplatkov bánk. Podľa prepočtov bankárov základné imanie investičných bánk by malo stúpnuť o 60 %. Vďaka opatreniam Bazilejského výboru pre bankový dohľad budú menej príťažlivé mimoburzové obchody s termínovanými obchodmi. Teraz tieto obchody tvoria podstatnú časť obratu investičných bánk.
Na Bazilejský výbor pre bankový dohľad sa obrátili aj British Bankers Association a London Investment Banking Association. Vyhlásili, že pravidlá sú príliš komplikované a prísne. Michael Elix, predseda výboru SIA pre riadenie rizík vyhlásil, že pravidlá "sú krokom vpred pre komerčné banky a krokom späť pre investičné banky". Pravidlá známe pod označením "Basel 2" predpokladajú značné zníženie základného imania hypotekárnych a ritalových bánk. Na základe nich budú mať lepšie podmienky komerčné banky, ktoré úverujú spoľahlivých podnikových klientov. To však americkú SIA neuspokojuje. V liste Bazilejskému výboru pre bankový dohľad píše: "Nami uskutočnená analýza ukazuje, že nová veľkosť kapitálu nie je adekvátna vo vzťahu k základným smerom našej činnosti a k ich rizikám."
Proti Bazilejskému výboru sú aj švajčiarske banky, ktoré protestujú proti sprísneniu požiadaviek na bankovú činnosť vo Švajčiarsku. Zosúladenie podmienok s normami vo svete bude znamenať ich sprísnenie v porovnaní s krajinami s benevolentnejším prístupom voči bankovej činnosti. Švajčiarsku začína v službách pre bohatých klientov konkurovať Singapur.

Investičné služby na Slovensku
Funkciu investičných bánk na Slovensku plnia obchodníci s cennými papiermi, pretože banky sa u nás nedelia na komerčné a investičné. Slovenské banky, ktoré obchodujú s cennými papiermi, musia mať na túto činnosť licenciu podľa zákona o cenných papieroch a investičných službách. Útvar banky, ktorý sa zaoberá investičnými službami, funguje ako organizačná zložka banky. Podmienky na kapitálovú primeranosť vlastných zdrojov obchodníkov s cennými papiermi u nás upravuje vyhláška ministerstva financií č. 559/2002.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 11:22