StoryEditor

Vlastníkom ich pôda vždy zostane

Komplikované vlastnícke vzťahy, keď sa o pozemok delia niekoľkí spoluvlastníci, vyvolávajú nutnosť riešiť komplikovane aj nájomné a podnájomné vzťahy. Vlastníci, ktorí chcú namiesto svojich neprístupných rolí iné – aby tam mohli gazdovať, môžu využiť inštitút podnájomného vzťahu.

1. Náhradné užívanie
Vlastníci o svoje pozemky pri vyčlenení náhradných či podnájomných neprídu?
Náhradné pozemky nikdy neboli a nie sú tých, ktorí ich užívali alebo ešte užívajú. Je pravda, že niektorí si to mysleli, ale zároveň im na listoch vlastníctva ostali aj ich pôvodné. Na ich základe si uplatnili nárok na náhradné. Ak chceme zachovať kontinuitu a právnu istotu, nemôžeme dopustiť, aby tých, ktorí majú stále platné rozhodnutie, vlastník náhradných pozemkov vyhnal. Aj on môže požiadať o podnájom iného pozemku a dostane ho.

2. Poriadok v zmluvách
Do konca júla majú doručiť na okresný úrad, pozemkový a lesný odbor, podnájomné zmluvy tí vlastníci pôdy, ktorí ich doteraz uzavreli s družstvami či inými agropodnikmi. Z akého dôvodu?
Chceme mať prehľad o podnájomných vzťahoch na celom Slovensku. Ak sa vlastník s družstvom dohodli na podnájomnom vzťahu, nemuseli to oznámiť pozemkovému úradu. Nevieme preto, koľko takých zmlúv je na Slovensku. Aj preto posledná veľká novela od 1. mája zavádza pre tých, ktorí sa dohodli, že do konca júla majú doručiť tieto dohody na okresný úrad. Pozemkový odbor tak získa prehľad o tom, koľko podnájomných vzťahov je založených dohodou. Ak by to však do konca júla neurobili, žiadne sankcie im nehrozia. Neznamená to ani, že takto dohodnuté podnájomné užívanie zaniká.

3. Nový nájomca
Rozhodnem sa, že svoje pozemky prenajmem tomu, kto mi zaplatí vyššie nájomné. Bude sa to dať?
Musí ísť o také pozemky, kde sa nájom skončil alebo sa má skončiť a sú neprístupné alebo ich nemožno racionálne užívať. Nájomca je povinný namiesto nich dať vlastníkovi – doterajšiemu prenajímateľovi do podnájmu iné. Uzatvoria podnájomnú zmluvu. Vlastník ho však o podnájomnú zmluvu musí požiadať, a to písomne, a kópiu žiadosti súčasne doručí aj na okresný úrad, pozemkový a lesný odbor. Nárok má na pozemky v bonite a výmere primeranej tým jeho.


4. Lehota na odpoveď
Ako dlho musí vlastník pôdy čakať na odpoveď nájomcu?
Teraz čaká na uzatvorenie podnájomnej zmluvy 90 dní, ak takú žiadosť doručí po 1. máji, odpoveď musí dostať už do 60 dní. Ak nájomca na žiadosť nereaguje, tak sa vlastník musí obrátiť na okresný úrad. Konanie tam nejaký čas trvá. Ak rozhodne a vyzve vlastníka, aby zabezpečil v teréne vyčlenenie pozemku geodetom a predložil ho okresnému úradu a ten to urobí, okresný úrad ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo robiť, ak máte spory so susedmi? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 02 - Modified: 2024-04-10 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké sú vaše práva a povinnosti pri prenájme pôdy? Pre HN odpovedajú experti 03 - Modified: 2024-04-08 13:30:00 - Feat.: - Title: Aké špecifiká majú prevody pôdy? V spolupráci s expertmi vám prinášame 20 otázok a odpovedí 04 - Modified: 2024-04-05 12:25:01 - Feat.: - Title: Vlastníci nelegálnych stavieb ich môžu nechať dodatočne skolaudovať, ohlásil minister Ráž 05 - Modified: 2024-03-22 12:57:52 - Feat.: - Title: Izrael oznámil rozsiahle zabratie pôdy na Západnom brehu Jordánu. Osady sú zdrojom napätia
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 08:56