StoryEditor

Anketa HN

06.12.2006, 23:00

Čo sa vašej firme z prorodinných opatrení najlepšie osvedčilo?

Jana Palenčárová
personalistka spoločnosti GlaxoSmithKline
Interné prieskumy nám hovoria, že naši ľudia si vážia najmä opatrenia na podporu rovnováhy medzi prácou a súkromným životom, akými sú napríklad flexibilný pracovný týždeň, možnosť práce z domu, skrátený pracovný úväzok, dovolenka navyše alebo voľné dni pri zdravotných ťažkostiach nad rámec zákona. Výbornú skúsenosť máme aj s udržiavaním kontaktu s mamičkami na materskej, respektíve rodičovskej dovolenke. Pravidelne im zasielame interný časopis a stretávame sa s nimi aj počas firemných rodinných akcií.
Keďže naši zamestnanci bývajú v rôznych častiach Slovenska, ich individuálne prorodinné preferencie zohľadňuje aj flexibilný benefit Cafeteria. Finančný kredit v Cafetérii môže zamestnanec využiť podľa vlastného uváženia na ním zvolené služby alebo tovary z oblastí zdravie, relax a imidž.

Lucia Noskovičová
špecialistka na ľudské zdroje spoločnosti IBM Slovakia
Naša spoločnosť má rôzne benefity a podporné programy prorodinného charakteru i pre jednotlivcov. Nedá sa zovšeobecniť univerzálny osvedčený prostriedok. Závisí od individuálnych preferencií. Osvedčil sa nám napríklad Mobility program, pod ktorý patrí flexibilný pracovný čas, možnosť pripojenia sa do lokálnych aplikácií z domu (home-office), polovičný či skrátený pracovný úväzok, materské i otcovské dovolenky. No záujem je aj o rôzne benefity a programy zamerané na zdravotnú starostlivosť, bonusové dni dovolenky, platené dni voľna pri špecifických životných udalostiach ako napríklad svadba, zmena trvalého bydliska a s tým spojené sťahovanie, či záverečné štátne skúšky, darčekové poukážky, ako aj vecný balíček pre rodiča pri narodení dieťaťa s finančným bonusom.

Stanislav Beťko
riaditeľ úseku GR a ľudských zdrojov spoločnosti Chemosvit
Ideálne podmienky neexistujú. Treba hľadať rôzne kombinácie možností, ťažko sa tu dá vyhnúť skúšaniu, overovaniu. Najosvedčenejšie je podľa mňa to, čo je dostupné pre väčšinu. Ústretovosť v tejto oblasti musí vychádzať z princípu solidarity, čiže každému rovnaké podmienky a výhody, čo, samozrejme, neplatí pri odmeňovaní. Ak mám byť konkrétny naša firma okrem iného poskytuje nadštandardnú zdravotnú starostlivosť, ako aj viac typov pracovného voľna, pomáha pri zabezpečovaní chodu domácností. Podporuje podujatia pre deti, prispieva im na liečenie, na letný tábor, pomáha školám, ktoré navštevujú deti zamestnancov. Poskytuje tiež príspevky pri životných a pracovných jubileách, rôznych udalostiach či v sociálnej núdzi. Na zlepšenie vzťahu rodinných príslušníkov k firme organizuje spoločné podujatia zamestnancov s ich rodinami. Nezabúda ani na bývalých pracovníkov.

Darina Pápayová
riaditeľka divízie ľudských zdrojov spoločnosti I.D.C. Holding
Zamestnancom poskytujeme viacero výhod a benefitov. Najviac sa nám osvedčili spoločné akcie organizované pre všetkých zamestnancov a ich rodinných príslušníkov, ako napríklad športový deň, jednodňové poznávacie výlety, lyžovačky. Veľký záujem je o bezplatné relaxačné pobyty a rodinné rekreácie. Tieto neformálne stretnutia ľudí zbližujú a vzájomne sa spoznávajú.
Medzi najobľúbenejšie podujatia určite patrí Športový deň IDC spojený s oslavou MDD. Pred vianočnými a veľkonočnými sviatkami všetci zamestnanci okrem iného dostávajú z rúk priamych nadriadených vianočnú kolekciu, respektíve veľkonočnú súpravu, s poďakovaním za prácu a s prianím príjemných sviatkov od vedenia spoločnosti. Myslím si, že to podanie ruky a osobné prianie od nadriadeného si naši ľudia dosť vážia.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 23:39