StoryEditor

Zákon pri pôde určuje rôzne limity

02.05.2018, 00:00
Autor:
kokkok

1. Práva a povinnosti, ktorých sa treba držať pri nájme pozemku

Všeobecné náležitosti nájomnej zmluvy sú vymedzené v Občianskom zákonníku. Podstatou nájomnej zmluvy je prenechanie veci na užívanie alebo aj na branie úžitkov. V nájomnej zmluve musí byť vec vymedzená individuálne (nie druhovo), musí byť zrejmá dočasnosť zmluvy (možnosť ukončenia) a jej odplatnosť (stanovenie nájomného).

Napriek tomu, že na účinnosť nájomnej zmluvy nie je potrebný vklad do katastra nehnuteľností, je viac ako vhodné, aby nájomná zmluva pozemku spĺňala aj náležitosti katastrálneho zákona. To znamená, aby prenajímaný pozemok bol v nájomnej zmluve označený podľa katastrálneho územia, parcelného čísla, druhu, výmery, ako aj údajom, či ide o pozemok vedený ako parcela registra „C“ alebo registra „E“.

V prípade poľnohospodárskej pôdy je potrebné dodržať aj náležitosti zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov. Zákon pri niektorých typoch zmlúv alebo pozemkov stanovuje limity na výšku nájomného, ako aj dĺžku nájomnej zmluvy. Pozemok je v takomto prípade možné využívať výlučne na poľnohospodárske účely.


2. Ako predať, zameniť alebo darovať pozemok, aby ste sa vyhli rizikám

Pri akomkoľvek zmluvnom vzťahu sú jeho účastníci vystavení rôznym rizikám, ktoré sa nedajú pomenovať vo všeobecnej rovine. S prihliadnutím na okolnosti konkrétneho prípadu je však možné ich eliminovať. Preto je obzvlášť dôležité venovať náležitú pozornosť príprave zmluvy. Akékoľvek nakladanie s nehnuteľnosťami nie je bežnou vecou, a preto by mal prevodca aj nadobúdateľ vždy vyhľadať právnu pomoc, ak sám nemá dostatočné skúsenosti s prípravou zmlúv, ktorými sa prevádzajú nehnuteľnosti.

Z najčastejších rizík je vhodné spomenúť riziko relatívnej neplatnosti zmluvy v prípade konania v omyle, v prípade absencie súhlasu jedného z manželov pri prevode nehnuteľností patriacich do BSM alebo ak sa nedodržia ustanovenia o zákonnom predkupnom práve pri prevode spoluvlastníckeho podielu. ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente 02 - Modified: 2024-03-28 15:02:32 - Feat.: - Title: Štátne zákazky budú podľa PS lahšie skorumpovateľné. Verejné obstarávanie nebude vždy povinné 03 - Modified: 2024-03-22 12:57:52 - Feat.: - Title: Izrael oznámil rozsiahle zabratie pôdy na Západnom brehu Jordánu. Osady sú zdrojom napätia 04 - Modified: 2024-03-01 12:26:29 - Feat.: - Title: Čaputová podpísala novelu stavebného zákona. Jej účinnosť sa tak posúva o rok 05 - Modified: 2024-02-13 17:04:26 - Feat.: - Title: Investície v kľúčových odvetviach budú zamerané na dekarbonizáciu, rozhodol parlament
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 08:15