StoryEditor

Režim v nájme pôdy sa od mája mení

03.05.2018, 00:00
V nájmoch poľnohospodárskych pozemkov sú od mája novinky. Na tieto, ako aj na ďalšie pravidlá prenajímania a predaja pôdy upozorňujú experti.

Odpovedá Lenka Hrnčiarová, odbor legislatívy ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka
1. Zápis v katastri
Minimálna dĺžka nájmu je naďalej päť rokov. Majú sa takéto zmluvy evidovať v katastri?
Nájomné zmluvy by sa mali zapisovať do katastra, keďže trvajú alebo majú trvať najmenej päť rokov. Podľa katastrálneho zákona to však nie je definované ako povinnosť. Zo skúseností môžem povedať, že dochádza k zápisu do katastra, keďže je to naviazané aj na zákon o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Túto daň vo väčšine prípadov uhrádza nájomca. Maximálna dĺžka 25 rokov bola už neprimeraná a vraciame sa tak k 15 rokom. Ide o maximálne obdobie, na ktoré sa budú môcť uzatvárať nájomné zmluvy.

2. Obvyklé nájomné
Na čo bude slúžiť obvyklá výška nájomného, za ktoré sa pôda prenajíma v danom katastri?
Ak sa vlastník s nájomcom na výške nájomného nedohodnú, v takom prípade sa bude vychádzať z takto zisteného údaju v danom katastrálnom území za hektár poľnohospodárskej pôdy. Každoročne tento údaj zverejní príslušný okresný úrad k 30. júnu a pôjde o údaj za predchádzajúci rok za každé katastrálne územie zvlášť. Okresný úrad ho zistí práve z evidencie dohodnutého a zaplateného nájomného. Pôjde o priemernú výšku nájomného za užívanie poľnohospodárskej pôdy v danom katastrálnom území. Prvý údaj bude dostupný za tento rok, teda za rok 2018, v budúcom roku. Výpočet je uvedený vo vyhláške, ktorá je zatiaľ v medzirezortnom pripomienkovom konaní, a je teda ešte vždy predmetom diskusií. Výsledná podoba výpočtu sa ešte môže zmeniť.


3. Obnovovanie zmlúv
Ako sa budú obnovovať doterajšie nájomné zmluvy s agrofirmami a družstvami?
Od 1. mája sa končí automatická obnova nájomných zmlúv. Ak si nájomca riadne a včas plní svoje záväzky zo zmluvy, v takom prípade má právo na prednostné uzatvorenie novej nájomnej zmluvy za nájomné v obvyklej výške. Dôležité je zdôrazniť riadne a včas.

4. Prednostné právo
Sú prípady, keď agrofirma nemá prednostné právo na nájom?
Áno, zákon s nimi počíta. Neuplatní sa, ak pri skončení nájmu uplynutím dohodnutého času trvania nájmu alebo uplynutím...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-22 12:57:52 - Feat.: - Title: Izrael oznámil rozsiahle zabratie pôdy na Západnom brehu Jordánu. Osady sú zdrojom napätia 02 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 03 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 04 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 05 - Modified: 2023-12-06 14:50:32 - Feat.: - Title: Čo znamená sceľovanie či komasácia pôdy? Vysvetľuje odborník
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. apríl 2024 22:38