StoryEditor

Na verejný odpad sa musia pripojiť už i staršie domy

Ak ste majiteľom pozemku alebo domu, kde je žumpa, a máte vo vašej obci dostupnú verejnú kanalizáciu, musíte sa na ňu najneskôr do roku 2021 pripojiť. Ale len ak je to technicky možné a finančne primerané. Stanovuje to novela vodného zákona.

Na verejný odpad by sa po novom mali pripojiť hlavne tí ľudia, ktorí majú kanalizáciu pri dome, no napriek tomu používajú žumpu. V mnohých obciach sa vybudovali kanalizácie aj z európskych peňazí a do roku 2021 treba dosiahnuť, aby sa pripojilo aspoň 85 percent tých, ktorí môžu. To je jedna z podmienok na poskytnutie dotácie z eurofondov. Inak hrozí, že obce budú musieť európske peniaze za kanalizáciu vrátiť. Doteraz zákon povoľoval domáce čističky a žumpy. Sú to však len dočasné riešenia v situácii, keď sa na verejnú kanalizáciu nedalo pripojiť, či už pre technické, alebo ekonomické prekážky, prípadne z dôvodu, že kanalizácia v obci nebola vôbec.


„Pripojenie na obecnú kanalizáciu si musia ľudia hradiť sami, ale vložené peniaze by sa im mali pomerne rýchlo vrátiť,“ vysvetľuje Dušan Slávik, konateľ advokátskej kancelárie Puchalla, Slávik & partners. Ak si totiž dnes niekto plní všetky povinnosti spojené s prevádzkovaním žumpy, čo znamená, že ju dáva kontrolovať, obsah dáva vyvážať, ako má, a tam, kam má, pripojenie na verejnú kanalizáciu mu náklady zníži.

O žumpu sa treba starať
„Novela prináša aj povinnosť prevádzkovať žumpu podľa všetkých platných predpisov,“ informuje Andrea Sládková, manažérka produktovej skupiny v spoločnosti Poradca podnikateľa. Zákon nedovoľuje žiadne pochybné vypúšťanie obsahu žumpy do záhrady, na pole alebo len tak do zeme. Ak to tak robí, ľudia z okolia by to mali nahlásiť obci alebo na okresný úrad, prípadne inšpekcii životného prostredia či polícii. Samozrejme, so zdokumentovaním stavu....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 02 - Modified: 2024-04-01 07:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Tobogán na brnenský spôsob. Hazardér sa spustil kanálom v stoke, mohol sa utopiť aj otráviť, varujú vodárne 03 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 04 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ 05 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 13:05