Švédi využívajú svoje lesy pomerne udržateľne - vďaka ich obrovskej rozlohe a nízkej hustote obyvateľstva to majú jednoduchšie.Švédsky lesnícky výskumný ústav
StoryEditor

Novinky v predajoch lesa a dreva

Viete, ako predať či prenajať lesný pozemok a ako pri tom neprerobiť? Viete, aké sú orientačné ceny pri predaji dreva? Dozviete sa v odpovediach expertov a odborných inštitúcií, ktoré sme oslovili.

Odpovedá Juraj Vanko, podpredseda Únie regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska

1. Dva režimy predaja
V lesoch platí dvojaký režim pri kupovaní pozemkov. Ako to je?

Iný postup je pri spoločnej nehnuteľnosti a iný pri spoločne „obhospodarovanej“ nehnuteľnosti. Pri spoločne obhospodarovaných nehnuteľnostiach pri prevode vlastníctva je nutné rešpektovať iba Občiansky zákonník, ktorý jasne definuje práva spoluvlastníkov. Avšak pri spoločnej nehnuteľnosti je nutné rešpektovať aj zákon o pozemkových spoločenstvách, ktorý stanovuje podmienky prevodu na spoluvlastníka a podmienky prevodu na tretiu osobu. A to tak, že pri zámere previesť podiel na spoločnej nehnuteľnosti na tretiu osobu musí záujemca o takýto prevod oznámiť toto prostredníctvom výboru spoločenstva ostatným členom, ktorí tým dostanú možnosť sa o tento podiel uchádzať. Až v prípade, že nikto so spoluvlastníkov neprejaví záujem o jeho kúpu, je možné tento podiel previesť na osobu mimo spoločenstva.

2. Skupovanie záujemcami zvonku
Cez katastre prechádzajú aj také kúpne zmluvy, ktoré nie sú uzavreté v súlade so zákonom. Ako teda vnímate snahy skupovať podiely osobami zvonku, teda mimo spoločenstva?
Je to tak, ale výbor alebo ktorýkoľvek člen spoločenstva zmluvu môže napadnúť na súde a ten ju vyhlási za neplatnú. Zákon jasne hovorí, že ak sa predávajú podiely medzi členmi spoločenstva, predkupné právo ostatných sa nemusí dodržať. Členovia sa medzi sebou dohodnú, spravia zmluvu a je to v poriadku. Ak však niekto chce predať podiely tretej osobe, teda mimo spoločenstva, musí to oznámiť výboru. Výbor oznámi ostatným členom buď na webovej stránke, alebo verejnou vyhláškou, že je tu taká ponuka a zorganizuje celé ponukové konanie. Ak sa niekto z členov s predávajúcim dohodne, tak sa to predá členovi. Ak k dohode nedôjde a vlastník to chce predať inej osobe ako členovi spoločenstva, môže tak urobiť, keďže svoje podiely preukázateľne ponúkol a k dohode nedošlo alebo nik o ne nemal záujem.


3. Neúnosná rozdrobenosť
Pozemkové spoločenstvo by sa tak, čo sa týka kúpy podielov, dostalo na úroveň spoluvlastníkov. Malo by tiež predkupné právo na podiely. Čo sa touto zmenou sleduje?
Hlavným cieľom je, aby bolo spoločenstvo ako právnická osoba schopná...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-28 10:00:00 - Feat.: - Title: Transferové oceňovanie má svoje pravidlá. Čoho sa to týka a ktoré podmienky platia? 02 - Modified: 2024-01-01 09:30:00 - Feat.: - Title: Umelá inteligencia je znovu o čosi ľudskejšia. Naučila sa klamať a podvádzať, keď je pod tlakom 03 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku 04 - Modified: 2023-11-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Terapia zeleňou. Prečo nás dokáže zachrániť les 05 - Modified: 2023-09-09 08:00:00 - Feat.: - Title: Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 10:50