StoryEditor

Autá, roboty a práca. To je ich svet

18.09.2006, 00:00
Automobilový priemysel je hlavným ťahúňom slovenskej ekonomiky. Prílev zahraničných investícií dal šancu vyrásť a úspešne sa uchytiť mnohým slovenským firmám. Dobrú podnikateľskú príležitosť dokázala využiť aj bratislavská firma Zita, s.r.o.

Prílev zahraničných investícií dal šancu vyrásť mnohým slovenským firmám. Dobrú podnikateľskú príležitosť dokázala využiť aj bratislavská firma Zita, s. r. o. Tým lepšie, že ju jej zakladatelia mohli skĺbiť s vlastnými odbornými záujmami. "Vždy ma bavila elektrotechnika a elektronika," hovorí konateľ spoločnosti Jozef Zita. Keďže sa im chcel venovať aj po tom, ako sa v 90. rokoch rozpadli domáce firmy a ich vývoj, urobil si aj s ďalšími kolegami -- kedysi spolu pracovali v bývalých Bratislavských automobilových závodoch -- vlastný biznis. Na Slovensko totiž začali prichádzať prvé zahraničné investície, medzi nimi aj nemecký Volkswagen. Práve odtiaľ prišli firme Zita pred 14 rokmi prvé zákazky na prispôsobenie výrobných liniek novým technológiám, modelom a typom automobilov. Dnes firma zamestnáva dvadsiatku stálych pracovníkov. K nim podľa veľkosti zákaziek priberá 80 až sto ďalších a má už aj vlastných subdodávateľov. Od iných firiem v tejto oblasti sa líši komplexnosťou služieb: od návrhu riešenia technického zadania, cez vypracovanie projektu až po jeho uvedenie do života vrátane mechaniky, elektroniky a softvéru.

Základ je v projekte
Nosná činnosť firmy je v projektovaní. Šéf firmy zdôrazňuje -- vyrobíte a namontujete všetko. Dôležité je však celé to vymyslieť. Vývoj v automobilkách ide veľmi rýchlo. Inovačný cyklus je pol až tri štvrte roka. Stále prichádzajú nové modely a typy áut, čomu treba prispôsobovať aj výrobné linky -- rozširovať ich, dodávať nové súčasti, nové technické riešenia, tak, ako to automobilka vyžaduje.
Firma narastala postupne spolu so zákazkami. Malé projekty vedeli finančne utiahnuť sami. Veľké projekty síce vedeli odborne zabezpečiť aj zrealizovať, ale nie financovať. Preto začali byť potrebné peňažné zdroje mimo firmy. Vyriešil to kontokorentný úver v Tatra banke. "Spoločnosť Zita je naším klientom už štyri roky," hovorí Michaela Pančíková, riaditeľka štruktúrovaného obchodného financovania Tatra banky. "Vzhľadom na jej zameranie a zákazkový charakter výroby sme našli pre ňu vhodnú formu financovania, aby mohla realizovať získané zákazky." Tatra banka klienta úveruje pri nákupe základného materiálu, a tak mu pomáha preklenúť nedostatok hotovosti pred dodávkou. Tento spôsob financovania dáva firme priestor, aby zvyšovala objem výroby a bola pružná v reakcii na vysokú konkurenciu výroby strojových zariadení pre automobilový priemysel.

Stavajú v závodoch
Okrem Volkswagenu, pre ktorý Zita v súčasnosti realizuje najmä veľké zákazky, dopyt po menších subdodávkach je aj od iných podnikov, napríklad v priemyselnom parku Lozorno.
Pre Volkswagen robí Zita nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Svoje riešenia vlani a v tomto roku inštalovali napríklad v Bruseli. Firma nepotrebuje pre svoju prevádzku veľké priestory, len kancelárie a miestnosť na projekciu. Na počiatočnú montáž stačí stovka štvorcových metrov. Hlavnú časť práce odvedú v konkrétnom závode u zákazníka. Niektoré riešenia sú také veľké, že sa nedajú ani predmontovať a musia sa postaviť až priamo v závode. Čo riešenie, to práca na mieru -- firma Zita nerobí sériovú výrobu, ale individuálne zákazky.

Záleží aj na minúte
Konateľ firmy tvrdí, že nie je potrebné zvyšovať zisk o preteky. Práca pre automobilku niekedy už sama osebe pripomína adrenalínový šport. V automobilkách vychádza z výrobnej linky každé dve -- tri minúty nové auto. Prestávky znamenajú stratu. Dodávateľ si preto nemôže dovoliť, aby nainštaloval niečo, čo by nefungovalo alebo by nebolo urobené načas. Napríklad pri jednej z nedávnych zákaziek mala Zita čas na výmenu dopravného systému iba od soboty poobedia do šiestej ráno do pondelka. "Neprichádza do úvahy, že by výroba ráno nenabehla," zdôrazňuje konateľ.
A aké sú ďalšie ambície? Robiť prácu, ktorá ich baví. Úspešná firma sa podľa šéfa Zity nemeria iba peniazmi. Dôležitá je spokojnosť ľudí a zaujímavá práca. Financie prídu, keď robíte kvalitne, a tvorba zisku je postupná záležitosť.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 02:12