Archív HN
StoryEditor

Rekonštrukcia domu či bytu sa zvyčajne predraží. Pripravte si finančnú rezervu

17.05.2018, 01:01
Autor:
(msa)(msa)
Viac ako polovica Slovákov už zainvestovala do rekonštrukcie a modernizácie svojich domov a bytov. Vo väčšine prípadov mali výdavky vyššie, ako plánovali.

Slováci najradšej bývajú vo vlastnom byte alebo dome, nehnuteľnosť je totiž pre našinca istý druh investovania a uchovávania hodnôt. Výhodné podmienky hypotekárnych úverov sa preto snažili mladí využiť na zaobstaranie bývania, tí solventnejší a podnikavejší kupovali byty ako investíciu na prenájom. Vrstva obyvateľov starších bytových domov už potrebuje investovať do rekonštrukcií.

Investícia sa vráti v znížených nákladoch na bývanie
Motiváciou nie je len túžba vytvoriť si krajšie bývanie, ale predovšetkým snaha znížiť si náklady na bývanie. Viac ako polovica Slovákov už zainvestovala do rekonštrukcie a modernizácie svojich domov a bytov. Niečo vyše štvrtiny Slovákov ešte stále býva v nehnuteľnosti v pôvodnom stave. V domácnosti postavenej alebo rekonštruovanej pred viac ako 15 rokmi, ktorá je definovaná ako príbytok v pôvodnom stave, žije 28 percent slovenských domácností. V Trenčianskom kraji byt a dom v takejto kondícii vlastní až 35 percent opýtaných. Vyplynulo to z prieskumu Poštovej banky, ktorý realizovala agentúra 2muse na vzorke 510 respondentov.

Najväčší podiel u nás tvoria už zrekonštruované stavby. Najviac ich nájdeme v Prešovskom, Žilinskom, Banskobystrickom a Košickom kraji, kde je zároveň najmenší podiel ľudí žijúcich v novostavbách. V týchto častiach Slovenska sa viac investuje do zmodernizovania bytov a domov v pôvodnom stave. Novostavby sú preferované najmä na západe Slovenska, v menších obciach a mestách, kde v nich žije približne každý piaty Slovák. Rekonštruované nehnuteľnosti dominujú vo väčších mestách.

Tento rok sa Slováci chystajú "venovať" bývaniu
„Z prieskumu vyplýva, že Slováci túžia po zmene a až polovica z nich tento rok plánuje kúpu nového alebo rekonštrukciu starého bývania. Prerábať sa bude najmä na západe, chystá sa na to viac ako pätina Bratislavčanov. Je to totiž jeden zo spôsobov ako sa dajú znížiť mesačné výdavky na energie,“ uvádza hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková. Najväčší efekt prinesie zateplenie fasády domu a výmena okien. Na kvalite materiálov a odborníkov, ktorí vám poradia a príslušné práce dôsledne zrealizujú, sa určite neoplatí šetriť. Ak sú tieto zmeny urobené profesionálne, náklady na rekonštrukciu sa vrátia veľmi rýchlo.

Rekonštrukcia odkryje skryté závady
Prerábku do 3 000 eur našinci realizujú prevažne z vlastných zdrojov. „Ukazuje sa, že vo väčšine prípadov sa do tejto sumy nezmestia. Rekonštrukcia totiž zvykne odkryť nedostatky stavby, ktoré si vyžiadajú pár stovák navyše. Pri kalkulácii prerábky preto odporúčame počítať aj s minimálne 10-percentnou finančnou rezervou na neočakávané výdavky,“ radí Lýdia Žáčková. Na väčšiu či menšiu rekonštrukciu je možné využiť aj úvery finančných inštitúcií.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 07:09