StoryEditor

Zmeny najviac ocenia zamestnanci

04.06.2018, 00:00
Poznáte novinky v Zákonníku práce platiace od mája? Asi potešia najviac tých, ktorí dostanú príplatky za noc, sviatok alebo víkend. Tešia sa i ľudia hľadajúci prácu. Odteraz nájdu v inzerátoch mzdu, ktorej výšku nesmie zamestnávateľ zamlčať.


Príplatky za noc, sviatok alebo víkend platia už od začiatku mája a ďalšie vojdú do praxe od mája budúceho roka. Okrem týchto zmien sa prvýkrát do zákonníka dostal aj 13. a 14. plat a uzákonila sa úľava od odvodov pri ich vyplácaní.

Zákon o zamestnanosti

To však nie sú jediné novinky na pracovnom trhu. Od mája platí aj novela zákona o službách zamestnanosti zaoberajúca sa zamestnávaním pracovníkov z takzvaných tretích krajín. Zrušila sa ňou možnosť získavať pracovné povolenie pre zamestnancov agentúr, ktoré si založili sídlo v nečlenskej krajine EÚ a vysielali z nej pracovníkov na Slovensko. „Bola to jedna z najrozšírenejších praxí, ako obchádzať dočasné prideľovanie a porovnateľnosť mzdových podmienok. Úpravy týkajúce sa zamestnávania pracovníkov z takzvaných tretích krajín, najmä zo Srbska, vnímame pozitívne,“ hovorí Branislav Jančuška z firmy Grafton Slovakia.
Podľa nových pravidiel budú môcť zamestnanci z takýchto krajín pracovať u slovenského zamestnávateľa len na pracovnú zmluvu alebo na základe takzvaného vnútropodnikového presunu zamestnanca.

Vysielanie pracovníkov
„Práve vnútropodnikový presun by mal predstavovať určitú formu náhrady inštitútu vyslania. Prináša však zásadné obmedzenia, ktoré majú zmenšiť problémy vznikajúce pri vysielaní zamestnancov. Do praxe sa napríklad zavádza povinnosť preukázať, že slovenská spoločnosť a zahraničná spoločnosť, ktorá presúva zamestnanca, patria do jednej skupiny podnikov,“ vysvetlil Róbert Minachin, advokát zo spoločnosti Deloitte Legal. Okrem tejto povinnosti bude tiež potrebné dokázať, že cudzinec je zamestnancom zahraničnej spoločnosti aspoň šesť mesiacov pred dátumom podania žiadosti na takýto presun.

 
Vnútropodnikový presun sa doteraz využíval len minimálne, pretože imigračný proces bol jednoduchší pri využití inštitútu vyslania. Nové legislatívne pravidlá budú v praxi prinášať mnohé problémy, pretože ani samotné úrady práce a cudzinecká polícia nemajú s vnútropodnikovými presunmi skúsenosti.

Povinné zverejňovanie mzdy
Zásadný vplyv na činnosť personálnych agentúr bude mať povinné zverejňovanie mzdy. Novela sa okrem klasických zamestnávateľov a agentúry dočasného pridelenia vzťahuje aj na agentúry sprostredkujúce zamestnanie pre iných zamestnáva...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 02 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 03 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ 04 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí 05 - Modified: 2024-03-07 00:51:12 - Feat.: - Title: Slovenský europoslanec sa v paneli zameral na malých podnikateľov. Únia by mala pomôcť aj farmárom
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 11:15