Dreamstime
StoryEditor

Na dovolenku môžete cestovať aj služobným autom. Poznáte pravidlá?

21.06.2018, 00:01
Autor:
(msa)(msa)
Firma vám dala k dispozícii služobné auto aj na súkromné účely? Ak si ho plánujete požičať aj na dovolenku do cudziny, mali by ste poznať všetky súvisiace pravidlá.

Mnohé firmy na Slovensku dnes už poskytujú benefit v podobe služobného auta, ktoré môže zamestnanec využívať aj na súkromné účely. Vo firemných smerniciach, prípadne v preberacom protokole by mali byť podrobne riešené zásady používania vozidla a to bez ohľadu na spôsob obstarania auta do vlastníctva firmy alebo na operatívny lízing. „Využívanie vozidla aj na súkromné účely nemusí automaticky znamenať, že sa zamestnanec o nič nestará a využíva ho zdarma. Preto je potrebné, aby si vopred ujasnil, za čo bude zodpovedať vrátane prípadných poistných udalostí,“ upozorňuje Ladislava Pozdechová, vedúca účtovného oddelenia Business Lease Slovakia.

Kilometre a spotreba
Medzi najčastejšie otázne body patrí platenie spotreby. Teda, ktoré kilometre si budete ako zamestnanec platiť vy a ktoré pôjdu do nákladov firmy. „Dôležité je z tohto hľadiska viesť knihu jázd, kde budú súkromné aj služobné kilometre jasne oddelené,“ vysvetľuje Pozdechová. Ak nie je vo firemných smerniciach dohodnuté inak, súkromné kilometre si platí zamestnanec. Obvykle sú strhávané pozadu z jeho príjmu. „Ak si však firma nenárokuje preplatenie súkromných kilometrov, môže ísť o benefit, no zdanené musia byť ako iný nepeňažný príjem zamestnanca,“ upozorňuje.

Využívanie palivových kariet
Ak firma využíva palivové karty na tankovanie, môže tento benefit využívať počas dovolenky na firemnom aute aj zamestnanec. Výhodou je, ak má firma možnosť využívať širšiu sieť čerpacích staníc, má zmluvu minimálne s dvomi partnermi. Zamestnanec tak môže bezhotovostne čerpať palivo. Lízingová spoločnosť z dôvodu veľkosti vozidlového parku má zmluvu s viacerými partnermi a firma ako klient, a teda aj jej zamestnanci, môžu dané výhody využívať. Palivové karty sa dajú v rámci siete zmluvných čerpacích staníc používať aj v zahraničí.

Ako riešiť poistné udalosti
Ak počas dovolenky, dokonca v cudzine, máte so služobným autom dopravnú nehodu, postup obvykle závisí od výšky škody. „Napríklad pri využívaní áut na operatívny lízing musia vodiči zavolať políciu vždy, keď je predpokladaná škoda vyššia ako približne 4-tisíc eur,“ konštatuje Pozdechová. Ak si vodič nie je istý výškou škody, je lepšie privolať políciu. Určite ju treba privolať vždy, keď vám niekto spôsobil škodu. Tento krok je dôležitý pre poisťovne, ktoré v prípade nekompletnej dokumentácie k poistnej udalosti môžu odmietnuť poistné plnenie. Ak v zahraničí vozidlo opravia, je potrebné opravárovi poskytnúť fakturačné údaje lízingovej spoločnosti: názov, adresu, číslo bankového účtu, IČO a IČ DPH. Ak vodič potrebuje cestnú asistenciu, odtiahnutie alebo náhradné vozidlo, môže privolať asistenčné služby, ak ich firma využíva. V prípade krádeže vozidla treba okamžite volať políciu. Ak je auto v majetku lízingovej spoločnosti, treba ju čo najskôr kontaktovať, no postup je pre používateľa auta jednoduchší než pri vlastníctve vozidla. Lízingová spoločnosť rieši administratívu za klienta a v prípade potreby mu poskytuje náhradné vozidlo. Ak je auto v majetku firmy, je potrebné čo najskôr kontaktovať aj poisťovňu, aby začala riešiť poistnú udalosť. Potrebné je však zároveň nielen nahlásenie poistnej udalosti, ale aj vyplnenie dotazníka o krádeži, odovzdanie kľúčov a všetkých ovládačov zabezpečovacích zariadení auta poisťovni. Myslieť treba aj na čo najrýchlejšie odhlásenie vozidla z evidencie po ukončení neúspešného pátrania. Poisťovňa môže žiadať aj ďalšie kroky.

Zdaňovanie využívania vozidla
Využívanie firemného vozidla na súkromné účely vrátane dovoleniek je nepeňažným príjmom a počas celého obdobia musí byť aj zdaňované. Zdaňuje sa mesačne jedno percento zo vstupnej ceny vozidla s DPH po celý čas používania auta na súkromné účely, no so zohľadnením amortizácie vozidla. Ak je vozidlo zaradené do užívania prvý rok, daň sa vypočíta z jedného percenta zo vstupnej ceny vozidla, z ktorej zamestnanec platí 19 percent daň z príjmu. Ak je už v užívaní dva a viac rokov, zdaňuje sa v nasledujúcich siedmich rokoch percento zo vstupnej ceny každoročne zníženej o 12,5 percenta. „Zdaňuje sa mesačne za každý aj začatý kalendárny mesiac poskytnutia auta na súkromné účely,“ vysvetľuje Pozdechová. V prípade technického vylepšenia auta počas daného obdobia sa pri výpočte nepeňažného príjmu vstupná cena vozidla zvýši o sumu vylepšenia. „Ak ide o prenajaté vozidlo, napríklad formou operatívneho lízingu, vychádza sa z obstarávacej ceny u pôvodného vlastníka, teda u lízingovej spoločnosti,“ dodáva.

Modelový príklad
Mesačná daň pri využívaní vozidla na súkromné účely:
Obstarávacia cena vozidla v cene 20 000 eur s DPH
1. kalendárny rok používania: 38,00 eur (daň sa vypočítava zo 100 % obstarávacej ceny vozidla)
2. kalendárny rok používania: 33,25 eura (daň sa vypočítava z 87,5 % obstarávacej ceny vozidla)
3. kalendárny rok používania: 28,50 eura (daň sa vypočítava zo 75 % obstarávacej ceny vozidla
4. kalendárny rok používania: 23,75 eura (daň sa vypočítava zo 62,5 % obstarávacej ceny vozidla)
5. kalendárny rok používania: 19,0 eur (daň sa vypočítava z 50 % obstarávacej ceny vozidla)
6. kalendárny rok používania: 14,25 eura (daň sa vypočítava z 37,5 % obstarávacej ceny vozidla)
7. kalendárny rok používania: 9,50 eur (daň sa vypočítava z 25 % obstarávacej ceny vozidla)
8. kalendárny rok používania: 4,75 eura (daň sa vypočítava z 12,5 % obstarávacej ceny vozidla)


(RED)

01 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže 02 - Modified: 2024-04-22 13:29:37 - Feat.: - Title: Luxusný džíp Matthewa Perryho z Priateľov sa ani pol roka po smrti nepohol 03 - Modified: 2024-04-22 09:06:00 - Feat.: - Title: Kým majitelia spia, Tesla vylepšuje. Nová aktualizácia prináša mnohé zaujímavosti 04 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 05 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 08:44