Egypt Turistov je menej, no teploty stále zostávajú tropické. Egypt pre nás zostáva najbližšou exotikou. Dovolenka na brehu Červeného mora zostáva pre Slovákov stále lacnou alternatívou. Pritom, ak si dobre vyberiete (odporúčame minimálne 4-hviezdičkové hotely), nebudete sklamaní. Atrakciou číslo 1 zostáva potápanie a šnorchlovanie v nádherných koralových útesoch.Flickr.com
StoryEditor

Desať tipov, aby vás dovolenka nezruinovala

29.06.2018, 12:44
Každá dovolenka pre celú rodinu niečo stojí a stáva sa tak záťažou pre jej rozpočet.

Základné pravidlo je v dôkladnom plánovaní. Zdenka Ullmann, odborníčka na financie z Partners Group SK, prináša niekoľko základných rád, vďaka ktorým vaša peňaženka utrpí čo najmenšie straty.

1. Vopred sa dohodnite, ako si dovolenku predstavujete
Zistite, čo od nej očakávate, čo chcete vidieť, zažiť a navštíviť a podľa toho nastavte aj svoj rozpočet.

2. Informujte sa
Informácie o vami zvolenej dovolenkovej destinácii, cenách, aktivitách, službách a rôznych tipoch čo robiť, získate v bedekroch, na internete, na stránkach cestovných agentúr a kancelárií, no poradiť sa môžete aj so známymi a priateľmi, ktorí už v minulosti navštívili konkrétnu krajinu, pláž alebo ubytovacie zariadenie.

3. Pripravte si zoznam
Zistíte tak, ako asi by mohol vyzerať váš deň na dovolenke, čo si tam chcete dopriať, načo plánujete minúť peniaze. Následne prirátajte k výslednej sume 20 percent na rezervu, ktorú budete mať k dispozícii na spontánne nápady či nepredvídateľné alebo neplánované situácie.

4. Poistite sa
Správne nastavené cestovné poistenie môže zabrániť, aby sa vám dovolenka neplánovane predražila. V tomto prípade platí základné pravidlo - lepšia je prevencia, než riešenie nepríjemných dôsledkov.


5. Vyčleňte si dovolenkové vreckové
Na základe pripraveného zoznamu si určite presnú sumu, ktorú počas dovolenky miniete a dodržiavajte aj rozpočet, ktorý ste si stanovili.


6. Majte k dispozícii hotovosť a rezervu na účte
Počas dovolenky je vhodné mať svoje vreckové k dispozícii v kombinácii – hotovosť v lokálnej mene a peniaze na účte. Ideálne je uložiť si hotovosť do hotelového trezoru a každý deň si vybrať iba sumu, ktorú sa chystáte minúť v ten deň. Pri výbere peňazí z bankomatu si vopred preverte, aké poplatky zaplatíte za výber v danej krajine.


7. Vyhnite sa impulzívnym a nepremysleným nákupom
Ceny suvenírov priamo v dovolenkovej destinácii sú oveľa drahšie, než inde. Urobte si zoznam komu a aký suvenír alebo darček chcete priniesť z dovolenky. Priateľov alebo rodinu môžete potešiť aj pohľadnicou.


8. Nechajte si poradiť od domácich
Značnú časť svojich finančných prostriedkov môžete ušetriť, keď budete na dovolenke žiť ako miestni – cestovať verejnou dopravou, nakupovať a stravovať sa tam, kde domáci.


9. Doplňte čiastku, ktorú ste si požičali cez kreditnú kartu
Využitie kreditnej karty je efektívne v prípade bezhotovostných platieb u obchodníka alebo pri rezervácii auta či hotela. Ak ste si museli krátkodobo požičať cez kreditnú kartu, snažte sa čo najskôr doplniť minutú čiastku, ideálne pred uplynutím konca mesiaca.


10. Začnite šetriť na ďalšiu dovolenku
Nadšenie, ktoré máte z prebiehajúcej alebo končiacej dovolenky, využite na optimistické a odvážne dovolenkové sny. Odkladajte si každý mesiac sumu, ktorá vám umožní splniť si ich počas ďalšieho roka. K radosti z budúcej dovolenky sa tak pridá aj dobrý pocit zo správneho a efektívneho finančného správania sa.

01 - Modified: 2024-04-24 14:14:11 - Feat.: - Title: Vláda potvrdila ďalšie dve opatrenia, do konca volebného obdobia potrebuje nájsť takmer štyri miliardy eur 02 - Modified: 2024-04-23 06:51:33 - Feat.: - Title: Štát hospodáril nad očakávania. V Únii však stále patríme k hriešnikom, pripísali sme si smutné prvenstvo 03 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 04 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské firmy sa otvárajú novinkám, viaceré skúšajú zdieľanie áut 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: S touto apkou budú mať vaše deti financie v malíčku a peknú odmenu na účte k tomu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 07:03