StoryEditor

20 otázok a odpovedí: Podvodom s bytmi zabráni nová služba katastra

Ako sa vďaka novele od októbra zrýchli a skvalitní registrácia nehnuteľností?

1. Zápis v katastri
Úrad bude rozhodovať, či v prípadne nejakých pochybností sa bude alebo nebude nehnuteľnosť evidovať v katastri. Ako to je v súčasnosti, aké problémy bude môcť úrad riešiť?
V pochybnostiach, či určitá nehnuteľnosť má byť evidovaná v katastri, bude rozhodovať Úrad geodézie, kartografie a katastra. Rozhodnutia bude aj zverejňovať. Nová právna úprava tak oproti doterajšiemu stavu odstráni nejednotné rozhodnutia okresných úradov pri rozhodovaní, či určitá nehnuteľnosť je alebo nie je predmetom evidencie v katastri. Odstráni sa tak stav, že v jednom okrese sa určitá nehnuteľnosť evidovala a v niektorom nie.


2. Nové lehoty
Skrátia sa lehoty na katastroch?
Zavedie sa osobitná lehota na výmaz záložného práva z doterajších 60 na päť pracovných dní, čo prispeje k rozvoju hypotekárneho trhu, a tým aj k zlepšeniu podnikateľského prostredia. Skráti sa aj lehota na vykonanie záznamu v prípade, že návrh bude podaný elektronicky prostredníctvom formulára, a to zo 60 na 30 dní.

3. Oprava chýb
Rozšíria sa aj dôvody, pre ktoré budú môcť opraviť chybu priamo na katastrálnom odbore?
Áno. Katastrálny odbor bude môcť odstrániť zápis duplicitného alebo viacnásobného vlastníctva. Predísť sa tak má zbytočným sporom na súde, ktoré môžu byť zdĺhavé a finančne náročné, ak sa účastníci vedia dohodnúť. Toto konanie je na rozdiel od súdneho konania oslobodené od platenia správneho poplatku. Katastrálny odbor bude môcť opraviť chybné údaje zapísané v katastri na základe rozhodnutia o schválení registra obnovenej evidencie pozemkov, ak sa chyba zistila po uplynutí lehoty piatich rokov od zápisu registra obnovenej evidencie pôdy do katastra. Dôvodom na opravu chyby je aj zistenie, že zápis do katastra bol vykonaný, hoci neboli splnené podmienky na jeho vykonanie. Ak teda katastrálny odbor chybný zápis do katastra vykoná, mal by mať aj zákonné oprávnenie toto pochybenie napraviť.

4. Podvodné manipulácie
Zavádza sa nová elektronická služba – Sledovanie zmien v katastri nehnuteľností. S akým cieľom?
Hlavným cie...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-14 14:29:56 - Feat.: - Title: Pokles sa bude biť s rastom. Realitný trh tento rok očakáva premenlivý vývoj cien bytov, tvrdí analytik 02 - Modified: 2024-03-08 10:16:50 - Feat.: - Title: Na Mlynských nivách sa začína výstavba rezidenčného domu Millhaus. Projekt má priniesť viac ako 150 bytov 03 - Modified: 2024-03-27 10:00:24 - Feat.: - Title: Už od pondelka si na katastri priplatíte. Takéto sú nové sumy (+ tabuľka) 04 - Modified: 2024-03-05 13:22:33 - Feat.: - Title: Výstavba ako na bežiacom páse: po vyše dekáde sa objem postavených bytov dostal na rekordné čísla 05 - Modified: 2024-02-26 13:35:40 - Feat.: - Title: Stavba Stockerky, plány v Slovenke
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 01:10