StoryEditor

Protischránkový zákon je proti korupcii pri tendroch bezmocný

10.07.2018, 00:00
Protischránkový zákon je v praxi len rok a pripravuje sa už jeho novela. Odstrániť mal korupciu a klientelizmus pri štátnych zákazkách. Ako však tvrdí jeden z jeho tvorcov, advokát Andrej Leontiev, sám osebe nestačí.

Už vyše roka platí, že firmy, ktoré dostávajú štátne zákazky, musia zverejniť svojich skutočných majiteľov. Zákon o registri partnerov verejného sektora, známy aj ako protischránkový, ešte z dielne ministerky Žitňanskej, zaviedol aj register partnerov verejného sektora. Zapisujú sa doň povinne koneční vlastníci firiem, známi ako koneční užívatelia výhod. Ako hodnotíte tento zákon po roku od jeho účinnosti?
V prvej fáze bolo nevyhnutné zabezpečiť, aby začal fungovať verejný register a aby partneri verejného sektora zapísali svojich skutočných vlastníkov. Toto sa podarilo a dnes je v registri okolo 15-tisíc subjektov. V internetovom registri dnes môže každý v reálnom čase vidieť, ktoré fyzické osoby, za ktorými firmami stoja. Postupne nasleduje druhá fáza, kde na základe podaní verejnosti alebo iných osôb, súd preveruje tie zápisy, ktoré vzbudzujú pochybnosti. Táto fáza sa začala len nedávno a v najbližšom čase začne prinášať prvé výsledky. Treba zdôrazniť, že protischránkový zákon je iba jeden z nástrojov na celospoločenskú kontrolu nakladania s verejnými zdrojmi. Jeho cieľom je zvýšiť transparentnosť vzťahov medzi verejným a súkromným sektorom. Podľa zákona sa preverujú a zverejňujú skutoční vlastníci subjektov, ktorí so štátom obchodujú.

Akým smerom sa posunula situácia v oblasti schránkových firiem?
Na verejnosť prenikla napríklad informácia, že v registri partnerov verejného sektora je zapísaných len okolo dvadsať cyperských občanov, ktorí sú alebo sa vydávajú za skutočných vl...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 13:39:30 - Feat.: - Title: Ficova vláda má nový problém. Brusel sa vybral opačným smerom 02 - Modified: 2024-04-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Jeden z najväčších bankových podvodov ju bude stáť život. Za zmiznutie dvanástich miliárd eur dostala Vietnamka trest smrti 03 - Modified: 2024-03-28 15:02:32 - Feat.: - Title: Štátne zákazky budú podľa PS lahšie skorumpovateľné. Verejné obstarávanie nebude vždy povinné 04 - Modified: 2024-03-27 11:20:52 - Feat.: - Title: USA chcú skonfiškovať luxusné byty mongolského expremiéra získané vďaka korupcii 05 - Modified: 2024-03-18 22:00:53 - Feat.: - Title: USA neudelia víza kandidátovi na prezidenta Severného Macedónska pre korupciu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 17:30