StoryEditor

Fed zvýši sadzby až k 4,25 %

11.08.2005, 00:00
Federálny rezervný systém (Fed), ktorý v USA plní funkciu centrálnej banky, včera v súlade s očakávaniami analytikov zvýšil referenčnú úrokovú sadzbu o 25 bázických bodov z 3,25 na 3,5 %. Dôvod na postupný rast úrokov dáva aj výrazné spomalenie tempa rastu produktivity práce, ktoré je zapríčinené rastom zamestnanosti. Zmenšujúca sa základňa pracovnej sily totiž do budúcnosti otvára priestor zvyšovaniu platov.

Federálny rezervný systém (Fed), ktorý v USA plní funkciu centrálnej banky, včera v súlade s očakávaniami analytikov zvýšil referenčnú úrokovú sadzbu o 25 bázických bodov z 3,25 na 3,5 %. Centrálna banka konštatovala, že inflácia očistená o ceny energie a potravín ostáva relatívne nízka, no stále pretrvávajú zvýšené tlaky na rast cenovej hladiny. Analytici si tento komentár vysvetľujú ako obavy strážcu menovej politiky zo stále rastúcich cien nehnuteľností, ktoré sú poháňané lacnými hypotekárnymi úvermi. Dôvod na postupný rast úrokov dáva aj výrazné spomalenie tempa rastu produktivity práce, ktoré je zapríčinené rastom zamestnanosti. Zmenšujúca sa základňa pracovnej sily totiž do budúcnosti otvára priestor na zvyšovanie platov.
Okamžite po rozhodnutí Fed o zvýšení referenčnej sadzby na 3,5 % retailové banky v USA zvýšili adekvátne o štvrť percentuálneho bodu až na 6,5 % prime rate, teda benchmarkovú sadzbu pre najbonitnejších klientov, od ktorej sa odvíjajú všetky úroky poskytované obyvateľstvu. Je to najvyššia úroveň za posledné 4 roky. Podľa prieskumu agentúry Reuters však analytici v strednodobom horizonte nepredpokladajú, že hypotekárne úvery, ktoré majú dĺžku splatnosti až 30 rokov, budú úročené sadzbou vyššou než 6,25, resp. 6,5 %. V historických štatistikách je to stále spodná časť úrokového pásma. Momentálne priemerná úroková miera pri hypotekárnych úveroch v USA dosahuje 5,8 %.
Podľa obchodovania futuritných kontraktov Fed funds na burze Chicago Board of Trade (CBOT) obchodníci očakávajú, že centrálna banka zvýši úroky o štvrť percentuálneho bodu na zasadnutí 20. septembra aj 1. novembra, pretože decembrové Fed funds sa obchodovali s výnosom 4,1 %. Otázny je zatiaľ verdikt FOMC na zasadnutí 13. decembra. Za ďalšie zvýšenie sadzieb by však členovia FOMC mohli hlasovať najneskôr na zasadnutí 1. februára, pretože marcové Fed funds kalkulujú s výnosom 4,25 %. V súlade s takýmto vývojom by prime rate mala stúpnuť na 7,25 % a hypotekárne úvery na avizovaných 6,25 -- 6,5 %, takže spľasnutie bubliny na realitnom trhu bude postupne čoraz horúcejšou témou.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 10:17