StoryEditor

Sníva sa nám, aj keď o tom nevieme...

03.10.2006, 00:00

Sny fascinujú ľudí odpradávna svojou mnohorakosťou a fantáziou. Ľudia už viac ako tritisíc rokov pátrajú po tom, akú majú funkciu, čo sa vlastne deje v našej hlave počas spánku i ako sa dajú sny vyložiť.

Oddávna vznikajú rôzne snáre a ľudia sa nimi riadia, lebo veria, že ich prostredníctvom a výkladom ich symbolov sa dozvedia niečo dôležité o sebe a svojej budúcnosti.
Čo sa deje v mozgu počas snívania? Prečo sa nám vôbec sníva? Čo sen signalizuje? Dokáže si ho človek sám vyložiť? "Z medicínsko-biologického hľadiska to veda ešte nemá celkom zodpovedané," hovorí psychiatrička MUDr. Jana Vránová z denného psychiatrického stacionára SPIRARE. "Počas spánku sa nám za noc sníva minimálne 4- až 5-krát.

Spánok rýchly, spánok pomalý
V mozgu prebieha vysoko špecializovaný program, ktorý robí poriadok v dojmoch, preto sa striedajú fázy tzv. pomalého (synchrónneho) a rýchleho (paradoxného) spánku. Synchrónny spánok slúži na regeneráciu a odpočinok mozgu. Bez neho by sme sa veľmi rýchlo vyčerpali -- to je skúsenosť ľudí, ktorí majú problém kvalitne spať. Sú čoraz unavenejší, slabší, labilnejší. Rýchly -- paradoxný spánok je tá jeho časť, keď sa nám sníva. Hovoríme mu aj REM spánok (anglický výraz), lebo v tejto fáze spánku máme rýchle pohyby očí. Práve táto časť spánku slúži našej psychike, zabezpečuje, aby sme si lepšie pamätali, uchovali podstatné informácie a zbavili sa nepodstatných, ktoré sme cez deň nazbierali." Podľa psychiatričky pomalý spánok trvá asi 45 až 60 minút a rýchly približne 15 až 30 minút. Zdravému človeku sa tento cyklus spánku, teda pomalý a potom rýchly spánok, opakuje cez noc asi päťkrát (trvá 75 -- 90 minút). Zvečera je viac pomalého a menej rýchleho spánku. K ránu sa skracujú fázy pomalého a predlžujú fázy rýchleho. Preto sa nám reálne nad ránom sníva viac.

Myšlienka alebo pocit
Klasik Freud povedal, že zlatý kľúč k snu má každý snívajúci. "...pretože naše podvedomie hovorí rečou symbolov, ktoré sa nám snívajú. Ľudskou rečou povedané je to akoby cudzí jazyk, ktorý potrebuje presný preklad. Ľudské podvedomie má síce určitú batériu univerzálnej symboliky, spoločných symbolov pre všetkých ľudí, moja skúsenosť však potvrdzuje, že v porozumení posolstva sna na prvom mieste je vždy osobná myšlienka alebo pocit a vzťah snívajúceho ku konkrétnemu symbolu. Osobné asociácie snívajúceho k jednotlivým postavám, predmetom a situáciám zo sna sú neprenosné, súvisia s naším vnútrom, našimi zážitkami, skúsenosťami a poznatkami. Nikto iný, iba sám snívajúci, má ,patent' na to, čo konkrétny symbol zo sna pre neho znamená a ako si ho logicky vyložiť."
Psychoterapeutka uviedla príklad. Mladej žene sa pred svadbou snívalo, že jej umrela matka. V sne mala veľmi uvoľňujúci a oslobodzujúci pocit. Po zobudení sa bála, aby sa matke nič nestalo. Tu je už v rozpore prežitok zo sna a prežitok obsahu sna v bdelom stave. Pritom sen môže znamenať, že v nej "umierajú" zvyklosti, ktoré si od matky nechce preniesť do nového vzťahu. Obsah nemá nič s reálnou smrťou matky, umiera v symbole len časť jej života, ktorú matka reprezentuje a ktorá by ju v budúcom živote obmedzovala.

Každý sen má tri úrovne
"Správny výklad sna pozná len ten, komu sa sníva, i keď často na to potrebujeme pomoc iných, ktorí už majú skúsenosti so symbolikou podvedomia. Takmer 90 percent snov má pre našu psychiku určitú podpornú prevádzkovú funkciu. V takýchto snoch potrebujeme dokončiť, spracovať každodenné udalosti, ktoré zažívame -- uvoľniť sa z pracovného stresu, spracovať a odžiť si konflikt so šéfom, zafixovať si niečo nové... Len asi 10 percent našich snov má aj väčšiu informačnú hodnotu, ktorou naše povedomie informuje o tom, čo sa deje v našom vnútri a posúva náš osobný rozvoj."
Existuje skupina snov, ktoré sa opakujú. Niektoré často aj roky a v rôznych verziách. "V snoch, ktoré sa opakujú, prichádza z podvedomia posolstvo, ktoré je pre nás dôležité. Opakujú sa dovtedy, kým pochopíme ich pravý význam." Podľa Vránovej každý sen má tri úrovne. Prvá úroveň sa vzťahuje k tomu, čo je v živote aktuálne. Druhá úroveň hovorí o tom, čo dôležité potrebujeme vedieť o našich medziľudských vzťahoch. V tretej -- najhlbšej úrovni, bytosti alebo predmety, ktoré sú v sne, sú súčasťou nášho JA. Uvediem príklad. "Mladého muža kritizuje šéf. Je to pre neho nepríjemné, cíti nespravodlivosť. V sne si dovolí šéfovi povedať, že je nespravodlivý a argumentuje, že vníma iba jeho chyby a nepochváli ho za dobré výsledky.

Povedomie nás snom chráni
Na prvej úrovni si v sne spracoval aktuálny konflikt so šéfom, aby ho to v ďalších dňoch nezaťažovalo. Na druhej úrovni to môže znamenať, že v živote sa počas športovej kariéry stretol s trénerom, ktorý ho pri dobrých výkonoch málo oceňoval. Na tejto úrovni sa v sne vyrovná s psychickým zranením z minulosti. Tiež to môže znamenať, že mladý muž má vo svojej hlave vnútorného kritika. Často v duchu sám seba kritizuje a nedoceňuje presne tak, ako to naposledy zažil so šéfom. Dialóg v sne môže znamenať cestu k lepšiemu sebaoceneniu."
Prečo si niekto sen pamätá a niekto nie? "Všetci ľudia si sny pamätajú, len niekto viac a niekto menej. V zásade platí, že 90 % prevádzkových snov si pamätáme minimálne. Je len málo ľudí, ktorí si časť z nich pamätá každé ráno. Racionálni ľudia, ktorí veria hlavne svojmu úsudku, si menej pamätajú svoje sny. Ale platí aj to, že čím viac sme unavení, žijeme pod tlakom, tým menej si môžeme sny pamätať, pretože v spánku sa potrebujeme hlavne regenerovať -- naše podvedomie nás chráni pred ďalšou záťažou tak, že veci, ktoré spracúvame v sne, si ráno nepamätáme."

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 20:57