StoryEditor

Väčší nedostatok odborníkov

20.12.2006, 23:00
Aj tento končiaci sa rok priniesol na trhu práce zvýšenie konkurencie. Zhodli sa na tom pre HN predstavitelia štyroch významných slovenských podnikov.

Aj tento končiaci sa rok priniesol na trhu práce zvýšenie konkurencie. Zhodli sa na tom pre HN predstavitelia štyroch významných slovenských podnikov. Výrazne k spomínanému trendu prispeli zahraniční investori, vytváranie nových príležitosti pre kvalifikovaných pracovníkov i nástup nových myšlienok a trendov v oblasti práce s ľuďmi. Celkovú situáciu na trhu práce ovplyvnila aj migrácia Slovákov za lepším zárobkom.

Šikovní si môžu vyberať
Slovensko čoraz viac začína pociťovať intenzívny nedostatok kvalifikovaných a kvalitných ľudí. Najmarkantnejší a hlavne v špecifických profesiách je v Bratislave a západných regiónoch krajiny.
Týka sa to podľa riaditeľa úseku riadenia ľudských zdrojov spoločnosti Duslo Šaľa Ľubomíra Tencera pomerne širokého spektra profesií od obchodníkov až po zváračov, sústružníkov, chemikov a ďalších robotníckych profesií naviazaných na nefunkčné učňovské školstvo.
"Aj my sme zaznamenali markantné zníženie počtu žiadostí o zamestnanie. Našu pozíciu posilňujeme tým, že dlhodobo spolu so školami budujeme integrovaný systém vzdelávania. Vďaka nemu máme zdroj stredoškolsky aj vysokoškolsky pripravených absolventov priamo v Púchove. To nám z dlhodobej perspektívy zaručuje určitú výhodu," pridáva sa riaditeľ ľudských zdrojov spoločnosti Matador Vladimír Somora.
Podľa viceprezidenta pre ľudské zdroje spoločnosti U. S. Steel Košice Miroslava Kiraľvargu je len otázkou času, kedy bude problém nedostatku ľudí významnejší tiež na východe krajiny. Aj košickí železiari - ako dopĺňa - už dlhší čas pracujú na tom, aby si v čase zvýšenej konkurencie v boji o talenty vedeli zabezpečiť kvalifikovaných zamestnancov. Týka sa to najmä spolupráce s vysokými i strednými školami.
Popri zvyšovaní dopytu na trhu sa neustále zvyšujú aj nároky na ľudí. "Dnes už naozaj platí, že uchádzač o zamestnanie s výborným profilom a potenciálom ďalej sa rozvíjať si sám vyberá spoločnosť, pre ktorú bude pracovať, a nie naopak," hovorí riaditeľka úseku ľudských zdrojov spoločnosti Orange Slovensko Andrea Kopná.

Boj sa bude vyostrovať
Budúci rok sa bude podľa predstaviteľov firiem boj o kvalifikovaných a kvalitných, vyostrovať. "Avšak nielen získanie talentovaných pracovníkov, ale hlavne ich udržanie bude témou najbližšieho obdobia. Rovnako bude narastať tlak na efektívnosť jednotlivých procesov a ich neustále zlepšovanie," dopĺňa Kiraľvarga.
Vplyvom medzinárodných spoločností sa bude - ako pokračuje Somora - postupne meniť podniková kultúra, ale aj "kultúra pracovnej sily". Na druhej strane sa bude musieť skvalitňovať práca s ľuďmi aj vo firmách, ktoré ju doteraz nevnímali ako prioritnú. "V každom prípade sa zvýšia nároky na všetkých, ktorí sa v tejto oblasti angažujú," hovorí.
Veľmi dôležitá pri príprave talentovaných ľudí sú podľa Kiraľvargu tesné kontakty firiem s odbornými školami a univerzitami, najmä pokiaľ ide o prispôsobovanie obsahu a spôsobu výučby požiadavkám praxe. Rovnako potrebná je neustála komunikácia na úrovni vlády ohľadne budúcej stratégie stredoškolského a univerzitného vzdelávania.
"Dúfam, že v budúcom roku nastanú pozitívne zmeny v tom, čo môže ovplyvniť štátna exekutíva. Myslím najmä na oživenie a sfunkčnenie učňovského školstva a väčšiu podporu celoživotného vzdelávania," uzatvoril Tencer.

01 - Modified: 2003-04-21 21:08:09 - Feat.: 0 - Title: Reformy treba začať zvyšovaním zamestnanosti 02 - Modified: 2003-04-21 21:09:03 - Feat.: 0 - Title: Armáda -- populárny zamestnávateľ
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 09:19