StoryEditor

Urbariáty musia zmeniť dokumenty

16.08.2018, 00:00
Necelý rok majú urbárske spoločenstvá majiteľov súkromných lesov na to, aby prispôsobili svoje dokumenty novele zákona. O niektorých informuje ministerstvo pôdohospodárstva a novelu hodnotia aj niektoré urbariáty.

Odpovedá Martin Illáš, ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka


1. Samostatný pozemok
Môže si spoluvlastník v urbárskom pozemkovom spoločenstve niečo vyčleniť zo spoločnej nehnuteľnosti a užívať pozemok samostatne?
Nie, nie je to možné. Ide totiž naďalej o spoločnú nehnuteľnosť a z tej si len všetci členovia pozemkového spoločenstva môžu vyčleniť napríklad pozemok pod cestou. Nový geodeticky zameraný pozemok sa zapíše do katastra nehnuteľností na osobitný list vlastníctva a táto časť bude mať tých istých spoluvlastníkov ako zvyšná časť v tom istom systéme podielov. Stane sa takzvanou spoločne obhospodarovanou nehnuteľnosťou za predpokladu, že jej urbárnici neurčia iný osud – napríklad ju odpredajú. Ak sa tak nestane, ak im naďalej ostane, vlastnícke pomery všetkých členov ostanú zachované. K takto vyčlenenému pozemku už budú môcť vlastníctvo zrušiť a vzájomne si ho vysporiadať. Doteraz to možné nebolo.

2. Vysporiadanie vlastníctva
Budú môcť urbárnici s novou nehnuteľnosťou, ktorú si vyčlenia, nakladať úplne samostatne?
Áno, ako so samostatným pozemkom. A tento cieľ sme chceli dosiahnuť. Takto sa dajú vysporiadať pozemky pod stavbami. Aj tak však oddelený pozemok naďalej ostáva v ich spoluvlastníctve, neprevádza sa spravidla ako celok, ale len jeho podiely. Vždy sa tak nájde niekto, kto svoje podiely nepredá. Čiže záujmom toho, kto také pozemky chce kúpiť, je získať viac než polovicu podielov, aby sa stal pánom pozemku a v zmysle Občianskeho zákonníka tak mohol rozhodovať o hospodárení v lese. Napríklad umiestniť si tam stavbu alebo ho prenajať. Ak niektorí podielnici svoj podiel nepredajú, ostanú na liste vlastníctva, ale majiteľ väčšinových podielov ich už prehlasuje.


3. Odčleňovanie plôch
Čo zákonodarca sleduje tým, že umožnil oddeliť časť spoločnej nehnuteľnosti?
Tým, že sa oddelenie od spoločnej nehnuteľnosti zliberalizovalo, môže dôjsť k tomu, že veľká spoločná nehnuteľnosť sa postupne „poodkrajuje“. Takto pozemky prejdú do režimu spoločne obhospodarovaných viacerých nehnuteľností. Ak majú spoluvlastníci o to záujem, vedia...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-15 13:11:49 - Feat.: - Title: Príspevok na opatrovanie detí s ŤZP by sa mohol zvýšiť zo 100 na 300 eur, navrhuje opozícia v parlamente 02 - Modified: 2024-03-28 15:02:32 - Feat.: - Title: Štátne zákazky budú podľa PS lahšie skorumpovateľné. Verejné obstarávanie nebude vždy povinné 03 - Modified: 2024-03-01 12:26:29 - Feat.: - Title: Čaputová podpísala novelu stavebného zákona. Jej účinnosť sa tak posúva o rok 04 - Modified: 2024-02-13 17:04:26 - Feat.: - Title: Investície v kľúčových odvetviach budú zamerané na dekarbonizáciu, rozhodol parlament 05 - Modified: 2024-01-10 10:16:22 - Feat.: - Title: Údaje o kandidátoch vo voľbách by mohol spracovávať elektronický register, návrh schválila vláda
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 12:47