StoryEditor

Šesť rád, ako vybrať mobil pre seniora

20.08.2018, 13:38
Autor:
vegveg
Seniorov v celej Európe pribúda. Len vlani ich bolo desať miliónov a do roku 2040 sa ich počet zvýši na 42 miliónov. S vekom pribúdajú nové výzvy, s ktorými si veľakrát nevedia rady. Problémom sú aj rôzne zdravotné i psychické problémy.

Podľa prieskumov švédskeho výrobcu telefónov Doro sa seniori chcú naučiť ovládať nové technológie, no pre zdravotné obmedzenia si často neveria. Medzi ne patrí zhoršujúci sa sluch a zrak, chronické ochorenia. Tie znižujú ich sebavedomie pri riešení rôznych problémov. Mnohí sa nevedia orientovať v technologických novinkách. Pritom napríklad mobilný telefón je veľmi dobrou pomôckou. Na čo treba pozerať, ak vyberáte mobil pre starších ľudí?

1. Veľké ikony na displeji
Slabnúci zrak je podľa európskeho prieskumu prekážkou až pre 82 percent seniorov v Európe. Aj preto starší ľudia ocenia na displeji mobilu veľké ikony aj písmo.

2. Hlasný a jasný zvuk
Takmer tretina seniorov má vo vyššom veku problémy so sluchom. Mobily by mali mať špeciálne upravené reproduktory tak, aby zreteľnejšie počuli zvuk v telefóne.

3. Hmatateľné tlačidlá
Podľa prieskumov obľubujú starší ľudia tlačidlové telefóny, ktoré majú dobre rozpoznateľné tlačidlá podľa hmatu. Preto sú pre nich ideálne mobily, ktoré sa ľahko držia a majú veľké odstupy medzi tlačidlami. Čím väčší odstup, tým ľahšie sa s telefónom manipuluje – píše SMS-ky alebo zadáva telefónne číslo.

4. Pomoc na jeden dotyk
Množstvo seniorov žije samých v domácnostiach a telefón je ich jediným spojením s okolitým svetom aj v prípade zdravotných ťažkostí. Niektoré modely majú zabudované špeciálne asistenčné tlačidlo pre prípad núdze. Do SOS tlačidla si môže majiteľ telefónu nahrať až päť kontaktov – na svojich najbližších či lekára. Ak prvý kontakt v poradí nezdvihne, telefón automaticky vytočí nasledujúce telefónne číslo. Mobily zároveň rozpošlú kontaktom SMS správy a smartfón získa aj GPS koordináty miesta, kde sa majiteľ telefónu aktuálne nachádza. Výborným doplnkom je aj náramok s tlačidlom, ktorým jeho majiteľ spustí funkciu SOS napríklad v sprche v prípade úrazu, alebo ak je mobil vo vedľajšej izbe.

5. Jednoduché nabíjanie
Výhodou je, ak sú smartfóny alebo tlačidlové mobily doplnené solídnym nabíjacím dokom, do ktorého si môže majiteľ telefón odkladať. Táto praktická pomôcka uľahčí dobíjanie telefónu, pretože pripojenie nabíjacieho kábla môže byť pre osoby so zrakovými aj hmatovým postihnutím náročné. Navyše vždy nájdu telefón na rovnakom mieste.

6. Má mobil extra funkcie pre seniorov?
Ak mobil ponúka okrem prispôsobenej ergonómie aj špeciálne funkcie, ako zjednodušiť majiteľovi ovládanie, je to skvelá správa. Telefóny napríklad umožňujú blízkym osobám, aby pomocou neplatenej aplikácie na diaľku pomohli seniorov s nastavením zariadenia, keď to potrebujú. Extra bonusom je aj vloženie fotiek do zariadenia na diaľku – babička si tak môže pozrieť aktuálne fotky vnúčat bez zasielanie správ či konta na sociálnej sieti. Ďalšou skvelou výhodou je napríklad i kompatibilita s načúvacími prístrojmi alebo špeciálne nastavenie farebnosti displeja pre osoby s poruchou zraku. Samozrejmosťou je funkcia svetelnej baterky či FM rádio.

---

01 - Modified: 2024-03-26 06:38:29 - Feat.: - Title: Seniori si prilepšia takmer o 150 eur. Podľa ekonóma trináste dôchodky zvýšia verejný dlh 02 - Modified: 2024-04-09 13:10:23 - Feat.: - Title: Rekondičné pobyty prinesú viaceré novinky. Aké a kto má na ne nárok? 03 - Modified: 2024-02-05 10:00:00 - Feat.: - Title: Vyskúšali sme si Redmi Note 13 Pro. Nič lepšie a kvalitnejšie za túto cenu nezoženieš 04 - Modified: 2024-01-31 12:58:57 - Feat.: - Title: Demencia je boj s neodvrátiteľnou realitou 05 - Modified: 2024-02-01 08:00:00 - Feat.: - Title: Ako ste na tom s alkoholom? Aj tento rok si to môžete preveriť v rámci iniciatívy Suchý február
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 14:28