StoryEditor

Slovákov je v Poľsku málo a majú ich tu radi

23.08.2006, 00:00

V Poľsku dnes podľa údajov Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí žije približne pätnásťtisíc našich krajanov. "Nedá sa povedať, že by Slováci mali veľký záujem pracovať v Poľsku. Ak áno, väčšinou to sú filiálky firiem, obchodné zastúpenia alebo sa to týka zmiešaných poľsko-slovenských manželstiev," hovorí Ján Bošnovič, ktorý pracuje vo Varšave pre Slovenskú agentúru pre cestovný ruch. Sám prišiel do Poľska preto, že sa tam oženil a našiel prácu, ktorá ho baví. "Práca v zahraničí pre svoju krajinu a jej propagáciu je to, o čom som kedysi len sníval a zrazu sa ten sen naplnil," rozpráva.
Život v metropole Poľska sa mu pozdáva aj z hľadiska životnej úrovne. Na hlavné mesto podobne ako iní pozerá ako na štát v štáte, keď hovorí: Vo Varšave je nízka nezamestnanosť a najvyššie zárobky v Poľsku, takže aj ľuďom sa žije celkom dobre. Iné je to už pár kilometrov ďalej a v južných a východných častiach Poľska. Bežná varšavská rodina si teda žije celkom slušne.
A ako pozerajú Poliaci na Slovákov v ich krajine? "Keďže Slovákov v Poľsku zatiaľ pracuje veľmi málo, tak to vôbec necítia ako konkurenciu," odpovedá na otázku Ján Bošnovič. "Všetci si ma tu ľahko zapamätajú," mieni ďalšia Slovenka, ktorá v Poľsku v súčasnosti žije a pracuje. Aj keď vie veľmi dobre po poľsky, stále ju prezrádza prízvuk, ktorý u domácich vyvoláva skôr sympatie, ako odmietanie. Poliaci majú Slovákov veľmi radi. Aspoň toľko hovoria jej životné skúsenosti.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 13:04