StoryEditor

Výhody, ktoré môžu využívať seniori

04.09.2018, 00:00
Ste v penzijnom veku? Využite všetky výhody a zľavy. Kde ich treba hľadať a ako sa orientovať v množstve informácií? Tu je návod, kde sa pýtať, ak vám niečo nie je jasné.

Dnešná spoločnosť nahliada na seniorov prostredníctvom mnohých mýtov. Často sú vnímaní ako skupina ľudí, ktorá nie je dostatočne aktívna, nedrží krok s dobou a dnešné moderné technológie sú pre skôr narodených ťažko pochopiteľné. Vedia sa v nich orientovať, vedia si nájsť pre seba možnosti, ako využiť zľavy a rôzne výhody? Kde ich majú hľadať, tu je návod.

1. Bezplatná preprava
Kedy majú seniori nárok na bezplatnú prepravu v mestskej hromadnej doprave?
Na bezplatnú prepravu v MHD majú nárok niekde občania nad 68 rokov s trvalým pobytom a s čipovou kartou. Nárok na zľavnené cestovné majú poberatelia invalidných dôchodkov, ktorí majú 70-percentný pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť, starobných dôchodkov, výsluhových po dosiahnutí 62 rokov. Takisto v železničnej doprave môžu cestovať bezplatne. Nárok na bezplatnú prepravu získali poberatelia starobného, predčasného, sirotského, vdovského, vdoveckého, invalidného, dôchodku manželky či sociálneho dôchodku a poberatelia sociálneho výsluhového dôchodku.

2. Koncesionárske poplatky
Kto si môže uplatniť zľavu pri koncesionárskych poplatkoch za pozeranie televízie alebo počúvanie rádia?
Dôchodcovia, ktorí nežijú v domácnosti so zarábajúcim človekom, majú nárok na polovičnú zľavu z koncesionárskeho poplatku. Ten je v súčasnosti 4,64 eura. Keď predložíte potrebné doklady, mesačne tak môžete ušetriť 2,32 eura, čo je za rok takmer 28 eur. Nárok na zľavu máte, ak poberáte starobný, vdovský, invalidný alebo sirotský dôchodok. Potrebné doklady sú: formulár Zmena sadzby úhrady, potvrdenie zo Sociálnej poisťovne, Čestné vyhlásenie, rodné číslo a v prípade dávky v hmotnej núdzi potvrdenie z Úradu práce.


3. Výhodnejší účet
Sú účty pre dôchodcov cenovo výhodnejšie? A poskytujú to všetky banky?
Každý, koho príjem nie je vyšší ako 400 eur, má nárok na bezplatný účet. Aj keď je v ponuke banky senior účet, klient potrebuje o ňom najprv vedieť, a potom oň požiadať. Senior účty sú zvyčajne výhodnejšie ako bežné balíky služieb. Nie každá banka ponúka účet špeciálne pre seniorov. Banky, ktoré taký účet nemajú, ponúkajú seniorom svoje štandardné balíky. Seniorské účty sú svojím zložením nepomerne chudobnejšie ako štandardné balíky pre bežných klientov. V zložení sú najčastejšie...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-11 12:10:00 - Feat.: - Title: Nové opatrenie na kúpu elektromobilu? Je výhodné len pre jednu skupinu motoristov 02 - Modified: 2024-04-13 06:33:44 - Feat.: - Title: Práca z domu už nie je iba benefitom, ale bežnou požiadavkou moderného pracovného trhu 03 - Modified: 2024-04-06 13:30:00 - Feat.: - Title: Nové rodičovské penzie už poznáme. V akej výške ich dostanete tento rok? 04 - Modified: 2024-04-04 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo všetko sa tento rok mení pre seniorov? Prinášame vám v spolupráci s expertmi 20 otázok a odpovedí 05 - Modified: 2024-03-26 14:30:00 - Feat.: - Title: Sporenie od roku 2026 čakajú nové pravidlá. Aké sú a koho sa to dotkne? (prehľad)
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 02:16