StoryEditor

Inovácie sa pohli, stále je čo dobiehať

11.09.2018, 00:00
Každá firma, ktorá realizuje inovatívne alebo vývojové projekty, si môže druhýkrát odpočítať od daňového základu výdavky, ktoré na takéto projekty vynaložila. Týmto superodpočtom môže získať až 21-tisíc eur z každých 100-tisíc eur, ktoré investuje do vývojových a inovatívnych projektov

Spoločnosť Ayming sa na problematiku odpočtu na výskum a vývoj v Európe špecializuje už viac ako 30 rokov. O situácii na Slovensku hovoríme s Kristínou Šumichrastovou, riaditeľkou tejto poradenskej spoločnosti.

Mohli by ste uviesť aj niekoľko zaujímavých príkladov firiem, ktoré rozbehli vývojové projekty?
Realizuje sa ich niekoľko. Aktuálne spolupracujeme približne so stovkou veľmi zaujímavých inovatívnych firiem. Spomeniem napríklad projekty spoločnosti TROLIGA BUS, ktorá vyvíja autobus na hybridný pohon a akumulátorový autobus. Môžeme ich považovať za unikát nielen v oblasti šetrenia životného prostredia.

Ďalej spoločnosť Tomark sa zaoberá vývojom, konštrukciou a výrobou celokovových dvojmiestnych ultraľahkých športových lietadiel. Unikátne projekty rieši aj Stakotra Manufacturing – ide o spoločnosť, ktorá vyvíja konštrukcie horských dráh. Spoločnosť MTS sa venuje vývoju výrobných technológií a unikátnych výrobných liniek. A napokon spomeniem ešte LKT, ktorá sa svojím know-how zaraďuje medzi popredných európskych výrobcov lesnej kolesovej techniky a v rámci tejto oblasti realizuje aj svoje vývojové projekty.


Aká je situácia na Slovensku v porovnaní s inými krajinami Európskej únie aj mimo nej?
Slovensko sa dlhodobo drží v prvej päťdesiatke najinovatívnejších krajín sveta, momentálne sa podľa najnovšieho merania inovatívnosti ekonomík s názvom Global Innovation Index 2018 zaradilo na 36. priečku. V rámci krajín Európskej únie je Slovensko zaradené v kategórii „mierni inovátori“, takže rezervy v inovačnom potenciáli tu určite sú.


Kto je na popredných priečkach?
Už tradične vedú severské štáty, Nemecko, Holandsko a Spojené kráľovstvo. Najinovatívnejšou krajinou v Európe zostáva Švajčiarsko. Mimo Únie sú najinovatívnejšími krajinami USA, Singapur, Hongkong.


V čom sme špičkou v inováciách a kde sú, naopak, naše slabé miesta?

Inovácie na Slovensku sa zameriavajú hlavne na oblasť informačných a komunikačných technológií. Slovensko vyniká napríklad v oblasti kyberbezpečnosti, teda v oblasti bezpečnosti a antivírusového softvéru. Je tiež špičkou v inováciách v bankovníctve. Naopak, zaostávame v biomedicíne a robotike.


Myslíte si, že štát v tejto oblasti urobil všetko pre to, aby sa naše firmy presadili a uspeli v tvrdej konkurencii?
Slovensko zavádza legislatívu superodpočtu veľmi neskoro oproti okolitým štátom, v tomto ohľade teda pre konkurencieschopnosť slovenských podnikov štát neurobil všetko. Sme výrazne pozadu s mierou verejného financovania inovácií v rámci EÚ, a to dlhodobo. Odpočet výdavkov na výskum a vývoj mal byť do legislatí...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 02 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 03 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 05 - Modified: 2024-04-22 04:56:32 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Emma Drobná: „Nikdy som nelietala v oblakoch, skôr som úzkostlivá.“
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 22:45