StoryEditor

Podpíšte bezchybnú kúpnu zmluvu

18.09.2018, 00:00
Podpisom kúpnej zmluvy potvrdzujete, že sa stávate alebo prestávate byť vlastníkom. Či už auta, pozemku alebo bytu. Pri predaji nehnuteľnosti treba zmluvy doručiť na kataster. A všetky tieto úkony majú svoje prísne pravidlá, na ktoré upozorňujú právnici.

Odpovedá Marek Hraška, advokát

1. Uvoľnenie peňazí
Nechcem predávajúcemu zaplatiť, kým nemám istotu, že byt bude v mojom vlastníctve. Ako sa mám poistiť?
Najlepším spôsobom bude, ak kúpnu cenu za byt zložíte do notárskej úschovy alebo do banky na účet vinkulovaný v prospech predávajúceho. Tam si môžete presne nadefinovať komu a za akých podmienok budú peniaze uvoľnené. Predávajúci tak bude mať istotu, že ak byt na vás prevedie, skutočne dostane peniaze. Vy ako kupujúci budete mať zasa istotu, že kým byt nebude vo vašom vlastníctve, predávajúci peniaze nedostane.

2. Hypotéka na byte
Predávajúci spláca hypotéku, a preto má zriadené záložné právo v prospech hypotekárnej banky na svojom byte. Ako si mám zabezpečiť, aby po mojej kúpe tohto bytu bolo záložné právo vymazané?
Tento problém sa dá relatívne jednoducho vyriešiť. Musíte sa s predávajúcim vlastníkom dohodnúť, aby jeho banka povolila predčasné splatenie úveru, vyčíslila výšku jeho zvyšku a uviedla číslo účtu, na ktorý je možné ho splatiť. Pri platení kúpnej ceny za byt časť vyplatíte priamo tejto banke a časť predávajúcemu. Banka bude následne povinná zmazať svoje záložné právo z katastra nehnuteľností, keďže týmto právom zabezpečený úver bude už splatený (zaniknutý). Celý tento postup je vhodné zapracovať aj do kúpnej zmluvy.

3. Podpisy na zmluve
Počula som, že všetky podpisy na kúpnej zmluve, ako aj na návrhu na vklad vlastníctva do katastra nehnuteľností, musia byť úradne osvedčené. Je to pravda?
Nie je to pravda. Na kúpnej zmluve musia byť úradne osvedčené iba podpisy predávajúcich. Kupujúcim stačí, ak podpíšu zmluvu aj bez takéhoto osvedčenia. Podpis na návrhu na vklad vlastníckeho práva k bytu do katastra nehnuteľností nemusí byť úradne osvedčený žiadnou zo strán. Návrh na vklad nemusí byť podpísaný oboma zmluvnými stranami. Stačí, ak je podpísaný buď len predávajúcimi, alebo len kupujúcimi.

4. Záložné právo
Predávam byt. Kupujúci si berie hypotéku, aby vedel zaplatiť kúpnu cenu. Je bežné, že sa odo mňa vyžaduje uzavretie záložnej zmluvy na byt s bankou kupujúceho? Nemal by ju uzatvárať kupujúci?
Záložné právo sa zriaďuje uzavretím záložnej zmluvy medzi veriteľom – bankou a záložcom – aktuálnym vlastníkom bytu. Ak si kupujúci berie úver, aby vám vedel vyplatiť kúpnu cenu, jeho banka musí mať v čase uvoľnenia peňazí zriadené záložné právo (minimálne táto podmienka musí byť splnená). Ak má k takémuto uvoľneniu peňazí d...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-11 13:30:00 - Feat.: - Title: Zistili ste po kúpe nehnuteľnosti jej poškodenie? Na zistenie vád na byte alebo dome má vplyv viacero vecí 02 - Modified: 2024-03-28 10:04:30 - Feat.: - Title: Slováci uspeli, nastupuje Čína. Firma kúpila exkluzívne práva na lietajúce auto AirCar 03 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 04 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 05 - Modified: 2023-12-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Nehraj sa na hrdinu, pri streľbe z dlhej zbrane nie je šanca uniknúť. Polícia zverejnila návod, ako sa chovať pri útoku
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 20:48