StoryEditor

Napísali o... Vladimírovi Železnom

23.06.2006, 00:00

Ako riaditeľ Novy neposkytoval rozhovory často. Že ste ich s ním čítali v poslednom čase viacero? Nemá už poruke nedeľnú kazateľňu a kandidoval predsa do Európskeho parlamentu. Rétoricky stále zdatný, presvedčivý a stále dobre lavírujúci na hranici pravdy a nepravdy. (Jan Potůček, Reflex)

Vladimír Železný však -- na rozdiel od druhých -- pochopil, že trvalý úspech nezaistí len pasívne prenášať americké umelecké remeslo na českú scénu, ale že ho musí "preložiť do českej materčiny". Na rozdiel od amerických kolegov si kládol za cieľ priniesť popri amerických artefaktoch aj ich "sčeštenú" podobu. Preto po rozchode s CME chce TV Nova v novej schéme predstaviť 35 -- 40 percent pôvodných formátov. (Daniel Uherek, Slovo)

Teda na osvieženie pamäti. Už pred štyrmi rokmi zverejnila Mf Dnes výpoveď lichtenštajnského právnika, podľa ktorého ho Železného pobočník navádzal na umelé vytvorenie miliardovej pohľadávky, aby Železný nemusel platiť veriteľom. Železný podľa polície skrátil dane o 54 miliónov, mal uliať pred veriteľom 77 miliónov prevodom na manželku, ďalší majetok vraj ukryl u právnikov... Ubehli štyri roky, a nič. Železný si proces zaslúži -- nech má po rokoch s políciou za pätami zasa pokojný spánok. Avšak i bez rozsudku toho napáchal dosť, aby sa tým vyradil zo slušnej spoločnosti. (Tomáš Němeček, Hospodářské noviny)

Českému europoslancovi Vladimírovi Železnému hrozí trestné stíhanie po tom, ako právny výbor Európskeho parlamentu na žiadosť českého súdu a pražského mestského zastupiteľstva jednomyseľne odporučil odobratie jeho imunity. (tb, Týždeň)

Úplným prepadákom boli posledné voľby pre menšie strany, ktoré pozbierali oveľa menej hlasov ako v minulosti. Voliči hlasovali strategicky, a tak neuspel ani bývalý šéf televízie Nova Vladimir Železný. Ten vyhlásil, že voľby neboli demokratické, pretože v televíznych debatách dostali neparlamentné strany, s výnimkou zelených, malý priestor. (ČTK)

Kontaktné relácie, v ktorých televízie prezentujú svoje zmeny či odpovedajú divákom na otázky, sa vyskytujú aj inde ako na Slovensku. Prihováranie sa generálneho riaditeľa divákom však až takým zvykom nebýva. Túto novinku zaviedol v roku 1994 Vladimír Železný na Nove. Povestná relácia Volejte řediteli sa však nevenovala len televízii, Železný využíval reláciu na prezentovanie svojej osoby, svojich názorov, a časom aj na vysvetľovanie svojich problémov. "One-man show", ako zvykli kritici nazývať tento typ programu, priniesol Železný aj na Slovensko do televízie JOJ v podobe relácie Čo na to riaditeľ? (Miroslava Kernová, SME)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 04:22